Govorili su mu da je to potpuno ludo, ali uložio je u Teslu. I nije požalio

Autor: Darko Bičak , 26. kolovoz 2013. u 15:33
Screenshot: CNBC

Investicija u tehnološku tvrtku čije poslovanje je vezano uz električne automobile, Tesla Motors iz San Carlosa u Kaliforniji, pokazalo se kao jedno od kratkoročno najisplativijih ulaganja uopće.

Investicija u  tehnološku tvrtku čije poslovanje je vezano uz električne automobile, Tesla Motors iz San Carlosa u Kaliforniji, pokazalo se kao jedno od kratkoročno najisplativijih ulaganja uopće. Kako Business Insider prenosi iskustvo Patricka Hopa, studenta američkog sveučlilišta Berkeley, moguće je ostvariti povrat investicije uvećane i za 400 posto.

Hop (22), koji vjerojatno dolazi iz situirane obitelji, prije godinu dana uložio je svoju životnu ušteđevinu od 30 tisuća dolara u tvrtku Tesla čija dionica je tada koštala 32 dolara. Usprkos, kako sam kaže, negativnom stavu svih kolega koji su ga uvjeravali da je to jako rizično i totalno ludo. Kada su početkom godine (kada je Teslin prototip automobila postao tržišni model) dionice skočile na 115 dolara, većina prijatelja ga je uvjeravala da pokupi zaradu i izvuče se iz vlasništva u Tesli. No, Hop ih nije poslušao i krajem prošlog tjedna njegove dionice su vrijedile 250.000 dolara – jer se vrijednost Teslinih dionica popela iznad razine od 160 dolara.

Čak i nakon ovakvog skoka, Hop ne razmišlja o povlačenju iz kalifornijske tvrtke jer smatra da su tehnologije temeljene na bateriji ono što će svijet u narednom razdoblju trebati. Investiranje u samo jednu tvrtku ovaj student smatra najboljom opcijom za poslovnu uspješnost, usprko riziku koju nosi ovisnost samo o jednom igraču na tržištu. Štoviše, i sam Hop razmišlja nakon završetka studija pokrenuti vlastiti biznis koji bi bio baziran na visokim tehnologijama.

Elon Musk, glavni izvršni direktor Tesla Motorsa, komentirao je za američku televizijsku mrežu CNBC da razumije veliki interes ulagača za njegovu tvrtku te da ne smatra da su dionice Tesle precijenjene. Patrick Hop je svjestan da je moguće da cijena dionica zabilježi i silaznu putanju, na isti način kako su i rasle, no uvjeren je da dok je Elon Musk na čelu Tesle da do toga neće doći. O svojem povlačenju iz tvrtke bi razmislio tek u slučaju Muskova odlaska, a što za sada nije vjerojatna opcija. Hop trenutno ne vozi automobil, no preptostavlja da će njegov budući automobil, možda ne baš prvi, biti Teslin Model S, ili njegov nasljednik, koji se trenutno prodaje za 70-ak tisuća dolara.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Elon Musk će sigurno donijeti dobroga ovoj firmi jer ne može bilo tko izvući 500 miliona dolara subvencija uz pomoć Kongresa…

Tko zna koliko toga će mu još vladari pokloniti

Klasično političko poduzetništvo

New Report

Close