"Neobična" inicijativa bivšeg državnog tajnika za energetiku

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj se godišnje troši 200 milijuna kuna na vaučere za struju socijalno ugroženima.

Besplatna sunčeva energija u našoj ukupnoj potrošnji energije sudjeluje sa svega 0,3 posto, a mogla bi nas i ljeti hladiti, i zimi grijati. Više od 60 posto hrvatskih kućanstava danas na energiju troši preko deset posto svog budžeta, a deset posto kućanstava zimi se ne može adekvatno zagrijati jer za to nema novaca, odnosno energetski je siromašno, piše Novi list.

Primorsko-goranska županija, primjerice, broji više od tisuću i pol kućanstava koja sebi ne mogu platiti grijanje, zbog čega im je Županija samo u 2016. godini isplatila gotovo milijun i pol kuna pomoći za nabavu drva za ogrjev.

– I umjesto da građanima, posebno siromašnijima, država omogući da »love« besplatnu sunčevu energiju, u Hrvatskoj se godišnje troši 200 milijuna kuna na vaučere za struju socijalno ugroženima, 200 kuna po kućanstvu, i na županijska davanja za ogrjevno drvo. Novac za vaučere sakuplja se s računa svih potrošača električne energije, koji općenito za poticanje obnovljivih izvora godišnje daju milijardu i pol kuna, no od toga nemaju baš ništa.

Tim se novcem potiče proizvodnja energije iz vjetrolektrana i drugih velikih proizvođača, od kojih krajnji potrošači nemaju ništa – upozorava Ante Čikotić, nekadašnji državni tajnik za energetiku, »mostovac« koji je s Matom Rebićem, nekadašnjim pomoćnikom ministra energetike, napisao prijedlog Zakona o samoopskrbi električnom energijom iz obnovljivih izvora energije.

Klub zastupnika Mosta zakon je poslao u saborsku proceduru te čeka hoće li, i kad biti uvršten na raspravu.

– Vjerujem da će ga većina podržati kad u raspravu dođe, jer je riječ o prijedlogu koji koristi svima – potrošačima, instalaterima, državi – kaže Čikotić.

Komentari (14)
 • nekoime33
  nekoime33 8:48 6.6.2018.

  Kirin


  nekoime33


  Kirin


  Opet se tema pretvorila u trkeljanja o dvoglavoj partiji i njezinim (ne)djelima! Partija (i lopovska i štetočinska) je zlo čija dezintegracija je nužno potrebna da država i narod prodišu, a istina izađe na vidjelo!

  Ici van. Problem rijesen :)

  Tako razmišljaju defetisti i nesposobni slabići!

  Istina. Nesposoban sam jer ne zelim krasti vlastitu drzavu, a ni tata mi nije ratni profiter. Po nasim standardima zaista nesposobna obitelj ;)
 • Kirin
  Kirin 23:43 5.6.2018.

  nekoime33


  Kirin


  Opet se tema pretvorila u trkeljanja o dvoglavoj partiji i njezinim (ne)djelima! Partija (i lopovska i štetočinska) je zlo čija dezintegracija je nužno potrebna da država i narod prodišu, a istina izađe na vidjelo!

  Ici van. Problem rijesen :)

  Tako razmišljaju defetisti i nesposobni slabići!
 • neo
  neo 23:02 5.6.2018.

  razlog zašto SDP i HDZ jesu isti jest odnos prema državi, građanima i instucijama te iste države…I jedni i drugi kada dođu na vlast misle da su oni iznad zakona i da se zakoni i pravila ne odnose na njih, te ih tumače i mijenjaju kako im paše…umjesto da institucije služe građanime oni misle da institucije trebaju služiti njima
  Tako i jedni drugi kadroviraju po instucijama države po političkom nepotizmu a ne po stručnosti i neovisnosti tih istih instucija.
  Tako je i moguće da danas imamo lex agrokor, jučer pradstečajnu gdje ministri sebe postavljaju kao glavne arbitre izbacujući u potpunosti sudstvo iz procesa sve po sistemu ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’ ili prema poznatoj rečenici ‘država to sam ja’
  Tako je i moguće da nam u ustavnom sudu sjedi čak četiri političara bez ikakve sudačke prakse…

  Glavna reforma u Hrvatskoj nije vezana ni za zdravstveno ni za mirovinsko ni za bilo kakav ekonomski program jer niti jedna neće ni uspjeti bez osnovne reforma a to je pravna država iznad svega, naročito pravna država koja je jača iznad onih koji su trenutno na vlasti.
  Pravna država koja prvenstveno kontrolira političare a ne obratno.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!