Znatno niže cijene nafte potaknule najveći pad potrošačkih cijena u SAD-u u gotovo 6 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2014. u 16:50
Thinkstock

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama zabilježile su u studenom najveći pad u gotovo šest godina, pritisnute oštrim padom cijena bezina.

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama zabilježile su u studenom najveći pad u gotovo šest godina, pritisnute oštrim padom cijena bezina, koje prate nagli pad cijena nafte na tržištima, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće ministarstva rada.

Indeks potrošačkih cijena pao je u studenom 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njegov najveći pad od prosinca 2008. godine, izvijestilo je ministarstvo. U listopadu je indeks stagnirao.

Pad cijena rezultat je oštrog pojeftinjenja benzina u studenom, za 6,6 posto u odnosu na prethodni mjesec. To je najveći pad cijene benzina u SAD-u od prosinca 2008. U listopadu benzin je pojeftinio tri posto. Cijene benzina padaju u SAD-u već pet mjeseci zaredom.

Na godišnjoj je razini ukupni indeks potrošačkih cijena u studenom porastao 1,3 posto, što je njegov najslabiji rast od veljače. U listopadu cijene su na godišnjoj razini uvećane 1,7 posto.

Ako se isključe cijene hrane i energije, takozvani temeljni indeks potrošačkih cijena porastao je na mjesečnoj razini 0,1 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u listopadu. Na godišnjoj je razini indeks porastao je 1,7 posto, nakon 1,8-postotnog rasta u listopadu.

Inflacija je tako i u SAD-u zakočena oštrim padom cijena nafte na svjetskim tržištima, koje su ovog tjedna kliznule na novu najnižu razinu u pet i pol godina, zbog osjetnog povećanja proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u i slabe potražnje.

I u eurozoni je pad cijena energije zakočio inflaciju u prošlom mjesecu, koja je kliznula na najnižu razinu u više od pet godina, od samo 0,3 posto, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda. Cijene goriva srezale su pritom inflaciju za 0,22 postotnog boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close