Zbog Danske Sjeverni tok 2 probija rok dovršetka gradnje

Autor: Tomislav Pili , 29. srpanj 2019. u 22:00
Trasa kroz danske vode duga je 130 kilometara, a Rusi tvrde da je mogu dovršiti za pet tjedana/REUTERS

Danska agencija za energiju već mjesecima razmatra zahtjeve za odobrenje gradnje za dvije trase.

Ako Danska u idućih nekoliko tjedana ne odobri gradnju kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2 u svojim teritorijalnim vodama, ruski plinski div Gazprom neće moći započeti s isporukama prema Njemačkoj u predviđenom roku do kraja godine.

Projekt vrijedan 9,5 milijardi eura ima dozvole za gradnju od nekoliko baltičkih država kroz čije teritorijalne vode prolazi, ali ne i od Danske. Naime, zahtjeve za odobravanje dozvole gradnje za dvije trase plinovoda danska Agencija za energiju razmatra već mjesecima.

"Ako ne dobijemo odobrenje od Danaca u idućih nekoliko tjedana, nećemo dostići rok", izjavio je za Financial Times neimenovani dužnosnik blizak projektu. Jedan drugi izvor kaže kako će idući mjesec biti ključan. Kako pojašnjava, kolovoz je pred vratima i to je stvorilo zabrinutost, pa i paniku. Svako kašnjenje predstavljalo bi dodatan udarac za projekt kapaciteta 70 milijardi prostornih metara kojemu je cilj udvostručiti isporuke ruskog plina Njemačkoj.

Podsjetimo, Sjeverni tok 2 projektiran je kako bi omogućio Gazpromu izbjegavanje isporuka preko Ukrajine. Rok dovršetka novog plinovoda stoga je vezan na 31. prosinca, dan kada istječe postojeći ugovor o tranzitu s Ukrajinom. Vlasnik Sjevernog toka 2 je Gazprom, no njegovu gradnju dijelom financira konzorcij pet europskih kompanija – Shell, Engie, OMV, Wintershall i Uniper.

U Moskvi naizgled nema zabrinutosti. Član uprave Gazproma Viktor Zubkov prošlog je tjedna izjavio za rusku agenciju Interfax kako će danska dozvola doći u listopadu, a tada će moći dovršiti gradnju do kraja godine. Izvršni direktor Aleksej Miller izjavio je kako za 130 kilometara dugu "dansku trasu" treba najviše pet tjedana za dovršetak. No, stručnjaci ističu da nakon dovršetka treba barem mjesec dana za testiranja. 

Ponuda Ukrajini

Ugovor do 2021. godine
Ruski ministar energetike Aleksander Novak izjavio je kako je Rusija ponudila Ukrajini priliku za produženje sporazuma o tranzitu plina do kraja 2021. godine. "Čekat ćemo trilateralne konzultacije (s EU-om i Ukrajinom) i formiranje nove ukrajinske vlade. Skloni smo ponuditi Ukrajini izravnu kupnju plina. Ponudili smo našim kolegama priliku da produže postojeći ugovor na godinu dana, uz već postojeće uvjete", rekao je Novak. Prema Reutersu, cilj Rusije je postići sporazum, ali samo do dovršetka izgradnje Sjevernoga toka 2 i Turskog toka.

Komentirajte prvi

New Report

Close