‘Srbija se ekonomski oporavila pa kupuje avione’

Autor: Poslovni dnevnik , 27. veljača 2019. u 14:47
Aleksandar Vulin, srpski ministar obrane/Srđan Ilić/PIXSELL

Politika Vlade Aleksandra Vučića uštedjela je ogroman novac i dovela do ekonomije koja može financirati snažnu vojsku, kaže ministar Vulin.

Kad iz Bjelorusije stignu još četiri modernizirana aviona, Srbija će imati 14 lovaca na nivou 4+ generacije, skoro najsuvremenije što postoji na svijetu, izjavio je srpski ministar obrane Aleksandar Vulin.

Gostujući u programu TV Pink podsjetio je da je "2012., kad je današnji predsjednik Aleksandar Vučić postao ministar obrane, bilo dana u kojima Srbija nije imala niti jedan ispravan avion. Sada ćemo za naše potrebe,  imati najmoderniju flotu lovaca u regiji". Za vojsku i MUP trebaju stići i tri nova helikoptera Mi-17, četiri Mi-35 i devet H-145. 

Prijatelj Lukašenko 
Na pitanje novinara TV Pink zašto se Srbija naoružava, Vulin je rekao da je za naoružavanje bilo potrebno prije svega imati državu, "ali i politiku Vlade Aleksandra Vučića koja je uštedjela ogroman novac, uspjela oporaviti srpsku privredu i doći do ekonomije koja može financirati takvu vojsku".

 

14 lovaca

imat će Srbija nakon što stigne pošiljka iz Bjelorusije

Po njemu, "nije pitanje zašto se Srbija naoružava, već zašto se naoružavaju zemlje koje su članice NATO-a, jer njih ima tko da štiti, a Srbiju nema. Ako smo snažni i naoružani, ako imamo jaku i zadovoljnu vojsku, imat ćemo mir, a samim tim i političku i ekonomsku stabilnost i živjet ćemo bolje", zaključio je Vulin, te dodao da je "primopredaja četiriju MiG-ova kruna realizacije sporazuma o vojno-tehničkoj suradnji s Bjelorusijom", zemlji iz koje se upravo vratio.

"Odnosi između predsjednika Vučića i Lukašenka su prijateljski odnosi dva čovjeka koji rade za dobrobit svojih zemalja. Ima i drugih zemalja koje bi itekako voljele dobiti četiri MiG-a, a priznat ćete, nismo mi baš neki strateški partner Bjelorusije – daleko smo jedni od drugih", rekao je Vulin i dodao da je do sporazuma došlo tako što "predsjednik Lukašenko poštuje predsjednika Vučića kao čovjeka koji vodi hrabru i nezavisnu politiku". 

'Slavensko bratstvo'
Ove godine Srbija je domaćin velike vježbe Slavensko bratsvo koju čine ruska, bjeloruska i srpska vojska. "Siguran sam da ćemo biti dobri domaćini, da će od nas imati što naučiti", rekao je Vulin.

Komentirajte prvi

New Report

Close