Voćari traže pomoć: Na hrvatskim će policama prevladavati voće iz Srbije

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2016. u 15:10
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Od hrvatske Vlade traži hitnu reakciju kako bi se bar djelomično oporavili.

Hrvatski voćari od Vlade traže hitnu reakciju i pomoć u sanaciji šteta zbog nedavnog mraza, primjerice financijsku pomoć radi održavanja voćnjaka do iduće berbe, oslobađanje plaćanja zakupa i najma državnog zemljišta, kao i komunalnih i inih naknada, istaknuto je na sjednici Predsjedništva i Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice.

Kako piše Glas Slavonije, predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski kazao je da se štete od mraza, koji je voćnjake opustošio 26. travnja, procjenjuju na 150 milijuna eura, a zajedno s onima povrtlara i ratara te se štete procjenjuju na više od 300 milijuna eura.

Od hrvatske Vlade traži hitnu reakciju kako bi se bar djelomično oporavili. Tako, osim financijske pomoći, od vlasti traže i donošenje niza mjera kako bi se ublažilo katastrofalno stanje, poput oslobađanja plaćanja zakupa i najma državnog poljoprivrednog zemljišta, komunalnih naknada, doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Isto tako, traže da im se preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) otpišu postojeći nepovoljni krediti te im se omogući nova kreditna linija radi sadnje novih voćnjaka.

"Voćari će se morati zaduživati, ali ne znamo gdje jer kreditnih linija za nas nema", naglasio je Ledinski. Istaknuo je i kako uz te kratkoročne mjere voćari traže i dvije dugoročne mjere – donošenje strategije voćarstva te izgradnju dostatnih hladioničkih kapaciteta od oko 200 tisuća tona, pod povoljnim uvjetima, uz mogućnost hitnog apliciranja na fondove ruralnog razvoja. Ledinskog, ali i članove Kriznog stožera, čudi što hrvatski ministar poljoprivrede Davor Romić, za razliku od kolega iz regije, nema ni približno točan uvid, odnosno podatke o šteti prouzročenoj mrazom.

"Evidentno je da je naš proces prikupljanja podataka birokratiziran i usporen, susjedna Austrija već je nakon četiri dana od nepogode Europskoj uniji podnijela zahtjev za odštetom", rekao je Ledinski, procjenjujući kako će na hrvatskim policama ove godine prevladavati uvozno voće, dobrim dijelom i iz Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close