Vinci ograničio broj putnika na niškom aerodromu

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2018. u 22:00
Niški aerodrom se razvijao na račun beogradskog, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić / PD

Uvjet koncesionara beogradskog aerodroma razljutio građane Niša.

Nakon što je koncesija za beogradski aerodrom Nikola Tesla dodijeljena francuskom Vinci Airportsu, a Gradsko vijeće Niša, na preporuku vlade, odlučilo da se sva imovina niškog aerodroma Konstantin Veliki prepiše i povjeri državi Srbiji na upravljanje, u Nišu su izbili prosvjedi građana.

Niš može platiti kazne

Spor je u tome što se Srbija u koncesijskom ugovoru obvezala da će platiti naknadu Francuzima ako niški aerodrom premaši milijun putnika.

“Da bi dao ponudu Vinci je postavio uvjete koje smo unijeli u koncesijski akt. Predviđeno je da država, ako razvija aerodrome u promjeru od 230 kilometara od Beograda, oni ne smiju imati više od milijun putnika, a da država nema obvezu naknade prema koncesionaru. Je li u takvom slučaju umanjen dio tržišnog kolača Vincija ustanovit će neovisni revizor ili stručnjak. To će važiti sve do trenutka kada aerodrom Nikola Tesla ne dosegne 12 milijuna putnika”, rekao je za Al Ajazeeru Zoran Ilić, pomoćnik ministrice građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorane Mihajlović. I sam predsjednik Srbije Aleksandra Vučić rekao je da broj putnika niškog aerodroma raste na račun beogradskog.

“To je ono što oni u Nišu nisu razumijeli, da smo mi pustili da se razvijaju, ali su cijelo vrijeme oni smanjivali kapacitete Beograda”, izjavio je Vučić. Građanska inicijativa “Ne damo niški aerodrom” međutim upozorava da postoji velika opasnost da Grad Niš plati velike kazne zbog otkazivanja ugovora s prijevoznicima koji lete s niškog aerodroma.

Traže pomoć EK

“Niskobudžetni prijevoznici imaju ugovore s JP Aerodrom Niš koji važe do 2021./22. godine. Budući da poklanjanjem aerodroma središnjoj vlasti Aerodrom Niš može ostati bez piste i svih prava i certifikata, svi aktivni ugovori će praktično postati nevažeći. Veliko je pitanje hoće li Ryanair i Wizz Air sklopiti nove ugovore s Aerodromima Srbije”, kažu iz građanske inicijative.

 

12 milijuna

putnika treba imati aerodrom u Beogradu da niški može rasti

Podsjećaju da je Vinci i većinski vlasnik jednog od koncesionara aerodroma u Prištini koji prepoznaje jaku konkurenciju u niškom aerodromu. Inicijativa će zahtijevati žurnu ekspertizu i reviziju ugovora o koncesiji od strane Povjerenstva za konkurentnost EK. 

Komentirajte prvi

New Report

Close