U posjeti najvećoj vertikalnoj farmi na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2014. u 17:24
Slika je preuzeta s portala croenergo.eu

Bivša tvornica poluvodiča u Japanu nedavno je pretvorena u najveću svjetsku zatvorenu vertikalnu farmu.

Autor/Izvor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / GE Japan / GE Japan 

Bivša tvornica poluvodiča u Japanu nedavno je pretvorena u najveću svjetsku zatvorenu vertikalnu farmu. Shigeharu Shimamura, predsjednik uprave tvrtke Mirai Co., udružio se sa japanskim General Electricom kako bi svoj ​​san o sustavu u kojem se na energetski učinkovit način uzgaja povrće pretvorio u stvarnost. Unatoč činjenici da je proizvodnja krenula tek prije godinu dana, farma već sada proizvodi oko 10.000 glavica salate dnevno.

Farma se nalazi u prefekturi Miyagi u istočnom Japanu, na području koje je teško pogodio snažan potres i tsunami u 2011. godini. Na površini od oko 2.300 četvornih metara, 17.500 LED svjetla pomaže u uzgoju salate na 15 razina. LED diode su posebno razvijene za ovaj projekt te emitiraju svjetlost valne duljine koja je optimalna za rast biljaka, čime Shimamura može kontrolirati izmjene dana i noći te ubrzati proizvodnju salate.

Kontrolom temperature, vlage i navodnjavanja, farma je smanjila potrošnju vode na samo jedan posto od iznosa koji je potreban za konvencionalnu proizvodnju na otvorenom. Sustavi omogućuju farmi uzgoj nutrijentima bogatu salatu dva i pol puta brže nego na otvorenom. Količina bačenih proizvoda također je smanjena sa oko 50 posto na samo 10 posto usjeva. To znači povećanje produktivnosti od gotovo 100 puta.

Shimamura dodaje: "Znao sam kako dobro i na biološki način uzgajati povrće, te sam htio integrirati ovo znanje sa tehnologijom prilikom realizacije vertikalne farme". Iz GE-a javljaju kako bi projekt u Japanu mogao biti ključ rjepavanja globalnog problema sa hranom. Projektni partneri već su sada krenuli sa realizacijom sličnih farmi u Hong Kongu te na dalekom istoku Rusije.

Izvorni tekst i video pogledajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close