Amauris Vienna Hotel
Niz povijesnih elemenata

Pogledajte luksuzni boutique hotel u Beču u čijem je uređenju sudjelovalo i dvoje hrvatskih umjetnika

Zagrebačka ilustratorica Klara Rusan zaslužna je za veliki mural koji se proteže po stepeništu kroz svih sedam katova hotela The Amauris Vienna, dok je unutarnji dizajn osmislio zagrebački arhitekt Nikola Arambašić, direktor tvrtke OCD Arhitekti sa suradnicima.

PD VL native tim
15. svibanj 2024. u 13:33
The Amauris Vienna Grand Deluxe Room

The Amauris Vienna novi je luksuzni boutique hotel u Beču u čijem je uređenju sudjelovalo dvoje Hrvata. Zagrebačka ilustratorica Klara Rusan (30) zaslužna je za veliki mural koji se proteže po stepeništu kroz svih sedam katova hotela, dok je unutarnji dizajn osmislio zagrebački arhitekt Nikola Arambašić, direktor tvrtke OCD Arhitekti sa suradnicima.

The Amauris Vienna Loft Suite

– Mural se proteže od prizemlja do zadnjeg kata. Na njemu se nalazi nastanak “Hubirdsa”, odnosno hibrida ljudi (humans) i ptica (birds). Od prizemlja kada čovjek uzima zalet pa do 7. kata vidimo kako hubirdsima sve više rastu krila, a do kraja priče oni su spremni za izlazak na krov i let – pojasnila je zagrebačka umjetnica Klara Rusan viziju koja je predstavljena na stubištu.

Za završetak cijelog murala trebalo joj je samo tjedan dana, a slikala je kistovima različitih veličina. Koristila je boju za unutarnje zidove. Klara, ističe, najviše voli crtati vlastite projekte, serije crteža.

– Murale isto rado izvodim a za njima ne kaskaju ni posteri za filmove ili kazališne predstave – kaže Klara koja je prije 12 godina otišla na Erasmus razmjenu i animirani film zamijenila ilustracijom.

U budućnosti planira, kako kaže, nastaviti karijeru u još jačem i veselijem tempu. U bližoj budućnosti plan je zatvoriti trenutnu izložbu u Briselu, donijeti je u Zagreb te završiti neke narudžbe.

The Amauris Vienna Glasswing Bar Bistro

Do suradnje s hotelom The Amauris Vienna došlo je putem natječaja koji je objavio arhitektonski ured ‘OCD arhitekti’. Oni su zaslužni za unutarnje uređenje hotela pri kojoj je upotrijebljeno 160 tona različitog kvalitetnog mramora. Čak su i ulazna vrata svih soba prekrivena mramorom.

– Hotel se nalazi u palači iz 19. stoljeća na čuvenom bečkom Ringu. Takva lokacija je tražila korištenje teških, plemenitih materijala poput prirodnog kamena, mramora, drveta, kože. U želji da koristimo što više prirodnih materijala uspjeli smo uvjeriti investitora da se kupaonice ne izvode u keramici nego u pločama prirodnog Carrara mramora. Osim mramora iz Carrare zanimljivo je da smo koristili desetak vrsta kamena koji je dolazio iz Italije, Bugarske, Libanona, Španjolske i Gvatemale – rekao je Nikola Arambašić.

Inspirirali su se, ističe, lokacijom te unijeli suvremene elemente, a vrlo specifičan i predivan kontekst bečke palače donio je niz povijesnih elemenata. Uz njih su uvodili suvremenost kroz nove tehnologije, minimalističku rasvjetu, čiste i jednostavne linije namještaja te suvremenu umjetnost koja je bila bitan segment uređenja.

Glasswing Restaurant

– Projekti ovog kalibra su iznimno zahtjevni, ne samo projektantski nego i organizacijski. Najzahtjevnije je bilo voditi projekt kroz pandemiju, različita zakonodavstva i usklađivati više 100 radnika da rezultat u konačnici bude savršen. Ako govorimo o tehnički zahtjevnim elementima tu imamo nekoliko posebnosti poput minibar elemenata s integriranim podiznim mehanizmima, zatim stakleni krov bazena koji se klizno otvara te konferencijski stol od Carrara mramora duljine preko šest metara – istaknuo je Arambašić.

Do suradnje je došlo nakon što su OCD Arhitekti investitoru radili privatni projekt nakon čega su zadobili njihovo povjerenje, nastavili suradnju te im je povjeren i ovaj veći projekt.

The Amauris Vienna Lobby

– Ured OCD arhitekti sam osnovao 2013. godine, tada još student 4. godine arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Počeli smo kao tim mladih ambicioznih studenata kroz radove na natječajima i projekte koje smo nekim zanimljivim spletom okolnosti imali prilike raditi u Azerbajdžanu i Gruziji. Nakon diplome i pripravničkog rada od 2017. radimo dalje u današnjem formatu. Tim trenutno broji 10 članova, a od 2017. do 2024. smo producirali više od 220 projekata – kaže Arambašić.

Sadržaj nastao u suradnji s Hotelom Amauris

New Report

Close