Besplatne usluge kod zubara: Pogledajte na što sve imate pravo

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2024. u 09:51
foto: unsplash

Oni kojima je naplaćena usluga koju inače pokriva HZZO mogu tražiti povrat troškova, no za to bi trebali sačuvati račun.

Sjesti u zubarsku stolicu ne mora biti bolno za novčanik. “Imam pravo na besplatno čišćenja kamenca, vađenje, popravljanje”, kaže Mirjana iz Zagreba. “Mislim da je besplatno otprilike sve osim aparatića ili možda nekih implanatata”, smatra Lana.

Bijele plombe neće uvijek biti besplatne. U besplatne usluge preko HZZO-a ubrajaju se bijele plombe na jedinicama, dvojkama i trojkama, piše Dnevnik.hr

Besplatno će biti vađenje zuba, liječenje parodontoze, čišćenje kamenca dva puta godišnje, izdavanje uputnice za snimke zuba, ortopan, zubne proteze. I to nije sve.

“Pacijenti od 18. godine nadalje imaju pravo na protezu i na dvije krunice, a sve ostalo se plaća. Prije nego što radimo, oni potpisuju izjavu kojom su suglasni i svjesni da će tu uslugu platiti”, kaže zubarica Nikolina Holen Galeković.

Oni kojima je naplaćena usluga koju inače pokriva HZZO mogu tražiti povrat troškova, no za to bi trebali sačuvati račun.

Povrat troškova traži se od HZZO-a, a kažu da su imali žalbi. Građani često ne znaju na što imaju pravo, recimo trudnice i dojilje mogu dobiti besplatno bijele plombe na svim zubima. “Ali samo za trenutačno detektirani karijes, znači ne za zamjenu postojećih ispuna”, dodaje Holen Galeković.

Komentirajte prvi

New Report

Close