Umirovljenici u susjedstvu’navalili’ na kredite i podigli ih do rekorda

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 07:26
Porast interesa umirovljenika za kredite traje od sredine veljače, kada je znatan broj dobio povećani iznos najniže mirovine/Shutterstock

Građani su se u ožujku zadužili za 76,7 milijuna eura, što je uvjerljivo najveći mjesečni iznos u povijesti.

Građani su se u ožujku kod crnogorskih banaka zadužili za 76,7 milijuna eura, što je uvjerljivo najveći mjesečni iznos kredita odobrenih građanima, pokazuju podaci Centralne banke.

Dosadašnji rekord bila je veljača ove godine kada su građanima odobreno 68,5 milijuna eura kredita.

Gotovinski krediti
Sugovornik “Vijesti” iz bankarskog sektora navodi da je do ovakvog povećanja kredita građanima došlo zbog značajnog povećanja interesa umirovljenika, posebno za gotovinske kredite.

Rekao je da porast interesa umirovljenika za kredite traje od sredine veljače, kada je znatan broj dobio povećani iznos najniže mirovine. Procjenjuje i da su se umirovljenici od tada kod banaka zadužili za oko 40 milijuna eura.

U siječnju su ukupno odobreni krediti svim građanima bili vrijedni 38,7 milijuna eura, dok se lani taj iznos kretao obično oko 50 milijuna, a najveći je bio 59,6 milijuna eura u studenom.

Banke prilagodile ponudu

Prema podacima sa stranica banaka, koje su u veljači kreirale posebne kreditne pakete za umirovljenike, oni se uglavnom odnose na gotovinske kredite.

Najveći dio kredita odobrenih građanima u ožujku bili su gotovinski krediti u iznosu od 47,6 milijuna eura. Njihov iznos bio je rekordan i u veljači ove godine kada je iznosio 41,6 milijuna, dok su u siječnju odobreni gotovinski krediti u ukupnom iznosu od 22,3 milijuna.

Skupština je u prosincu usvojila izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojima je minimalni iznos mirovine od siječnja ove godine povećan s 296 na 450 eura, odnosno za 52 posto. Taj iznos umirovljenici su prvi put dobili oko 20. veljače, kada je isplaćena siječanjska mirovina. To povećanje odnosi se na oko 40.000 umirovljenika.

“Nekoliko banaka u Crnoj Gori je odmah nakon usvajanja zakona shvatilo da je veliki broj umirovljenika ovim povećanjem postao kreditno sposoban, da su do tada slabo živjeli i da će imati povećan interes za kredite.

Te su banke već u veljači imale spremne posebne kreditne linije za umirovljenike, s nešto nižim kamatama i ostalim troškovima, te poklon bonove za kupnju na tržnicama. Tako da su odmah nakon 20. veljače bile gužve”, rekao je sugovornik “Vijesti”.

Navodi da je interes umirovljenika za kredite bio velik u veljači i ožujku, a da sada pada. “Najveći dio rasta ovog kreditiranja, barem prema podacima naše banke, odnosi se na umirovljenike, jer među ostalim kategorijama stanovništva nije bilo značajnijeg povećanja interesa za kredite. Gledajući ukupan iznos, može se procijeniti da su umirovljenici uzeli oko 40 milijuna eura, uglavnom gotovinskih kredita”, rekao je sugovornik “Vijesti”.

Prema podacima sa stranica banaka, koje su u veljači kreirale posebne kreditne pakete za umirovljenike, oni se uglavnom odnose na gotovinske kredite. U jednoj od njih piše da je “namijenjena korisnicima mirovina sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori, koji žele osigurati veći iznos gotovine za sve što im je potrebno”.

Ovisno o bankama, krediti za umirovljenike iznose od 300 do 12.000 eura, a rokovi otplate su od šest mjeseci do deset godina. Potrebna dokumentacija je administrativna zabrana mirovine i polica osiguranja. U trenutku otplate zadnje rate kredita korisnik ne može imati više od 78 godina.

Nominalne kamate na te kredite za umirovljenike, prema ponudama banaka, bile su od 8 do 11 posto, a efektivne kamate sa svim kamatama od 10 do 11,5 posto.

Iznos povišice
Tako za kredit od 3000 eura na tri godine umirovljenici imaju mjesečnu ratu od 95 eura, a ukupno vraćaju banci 3,5 tisuća eura, dok za kredit od najviše 12 tisuća eura imaju ratu od 165 eura i vratiti banci ukupno 19 tisuća eura.

“Umirovljenici koji su ranije primali minimalne iznose mirovina nisu bili previše zanimljivi bankama jer nisu imali značajniju kreditnu sposobnost i uzimali su kredite u nižim iznosima. “Sada i kada uzmu kredit od najviše 12.000 eura na deset godina, imaju ratu od oko 160 eura, koliko iznosi siječanjska povišica mirovine”, rekao je sugovornik “Vijesti” iz bankarskog sektora.

Komentirajte prvi

New Report

Close