Austrijski investitor u hotel na Kozari ulaže 50 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 07:06
Na Kozari trenutno postoje dva hotela, od kojih je jedan Monument koji ne radi, a koji je po smještajnim kapacitetima znatno veći od drugog hotela koji radi/Shutterstock

Na investitoru je da procijeni hoće li rekonstruirati postojeći hotel ili graditi novi, poštujući sve procedure zaštićenog područja.

RS je u završnim pregovorima s austrijskim investitorom koji namjerava uložiti oko 100 milijuna KM (oko 50 milijuna eura) u izgradnju hotela na Kozari, rekao je za eKapiju ministar trgovine i turizma RS-a Denis Šulić. Radi se o lokaciji hotela Monument.

Atraktivna lokacija
“Na investitoru je da procijeni hoće li rekonstruirati postojeći hotel ili graditi novi, poštujući sve procedure zaštićenog područja, odnosno nacionalnog parka.

Vlada će ga pratiti kroz projekte koji će modernizirati prometnice, povećati kapacitete električne energije i urediti dodatne sadržaje u nacionalnom parku kao ponudu za turiste koji dolaze u taj hotel – ističe Šulić. Dodaje da postoji mogućnost da se Kozara proglasi zračnim toplicama.

“Kozara je nacionalni park koji privuče oko 400.000 domaćih turista. Osim što je nacionalni park, Kozara je brend kada je u pitanju povijesni turizam i samo po tome Kozara već sada ima potencijal da bude turistička destinacija 365 dana u godini.

Podsjećamo, kompanija C&M Trade iz Bijeljine kupila je hotel Monument u stečaju u kolovozu 2022. godine. Spomenuta tvrtka tada se obvezala održati djelatnost, zaposliti najmanje petnaest radnika, te u hotel uložiti minimalno 1,5 milijuna KM. Međutim, ništa od navedenog nije ispunjeno.

Inače, ova tvrtka već pola godine nakon kupnje hotela razmišljala je o njegovoj prodaji. Na Kozari trenutno postoje dva hotela, od kojih je jedan Monument koji ne radi, a koji je po smještajnim kapacitetima znatno veći od drugog hotela koji radi.

Prodaja hotela moguća
Tadašnja stečajna upraviteljica Monumenta Dosta Baraković ranije je objasnila da je prodaja hotela moguća, ali samo ako se prodajom preuzmu obveze iz ugovora, odnosno ako se onaj koji ga kupuje od bijeljinske tvrtke obveže održavati djelatnost, zaposliti radnike i uložiti minimalno 1,5 milijuna KM.

Podsjetimo, Dragiša Savić, vlasnik Župa komerca iz Laktaša, kupio je hotel Monument 2004. godine od dioničkog društva Ugostiteljstvo i turizam iz Prijedora za pola milijuna maraka.

To je bilo četiri puta manje od njegove knjigovodstvene vrijednosti. Godinu dana kasnije u obnovu je uložio četiri milijuna KM.

Župa Komerc otišla je u stečaj prije četiri godine, a Monument je prodan kao dio stečajne mase. Hotel, koji se do rata zvao Kozara, ima smještajni kapacitet od 120 ležaja, saune, teretanu, aperitiv i kamin bar.

Komentirajte prvi

New Report

Close