Tvrtke traže poticaje zbog stalne migrantske krize

Autor: Poslovni dnevnik , 17. veljača 2019. u 22:00
Migranti su nezadovoljni uvjetima i statusom te često dolazi do incidenata/Sanjin Strukić/PIXSELL

Na području Bihaća nalazi se NP Una, jedini nacionalni park u FBiH, kojeg je lani posjetilo 100.000 turista.

Udruga poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) i Grupacija poslodavaca Unsko-sanskog kantona pri UPFBiH upozoravaju na sve složeniju ekonomsku situaciju na području Unsko-sanskog kantona (USK) i smanjenje gospodarskih aktivnosti na području kantona.

Najvažniji uzrok je migrantska kriza koja je najviše izražena na području USK-a, gdje se trenutno nalazi više od 3000 migranata, najviše iz bliskoistočnih zemalja.  

Odlazi sve više mladih
"Smanjenje poslovnih aktivnosti na području USK-a dodatno komplicira migrantska kriza i nazočnost velikog broja migranata. Neadekvatno rješavanje statusa migranata rezultiralo je povećanim stupnjem nesigurnosti. Posebno zabrinjava da je lani zabilježeno značajno povećanje broja mladih, obrazovanih ljudi s područja USK-a koji odlaze u treće zemlje, što uzroke ima u smanjenju poslovnih aktivnosti i smanjenju investicija zbog složene situacije uzrokovane migrantskom krizom", kažu iz iz UPFBiH-a i Grupacije poslodavaca USK-a. 

Poslodavci ukazuju da su Unsko-sanski kanton, posebno grad Bihać na čijem području se nalazi NP Una, jedini nacionalni park u FBiH, u svojim razvojnim strategijama posebno naglasili jačanje turističke ponude i turističkih potencijala, čime bi se razvijale i druge gospodarske djelatnosti.

"Postoji opravdani strah da će stalno prisutna migrantska kriza negativno utjecati na dolazak turista u USK i razvoj turizma, čime će biti ugrožene i druge gospodarske grane u kantonu", kaže se u priopćenju poslodavaca. Prema riječima Amarilda Mulića, direktor NP Una, taj nacionalni park dosegnuo je broj od 100.000 posjetitelja, što "daje temelj za ozbiljan pristup kada je riječ o turizmu". 

Slaba pomoć države
Migrantska kriza jedan je od najvažnijih razloga zbog kojih prošle godine na području USK-a gotovo da nije bilo značajnijih investicija, kojih je i ranije bilo nedovoljno.

"Na žalost, nema naznaka da bi se situacija s migrantskom krizom ove godine mogla popraviti, naprotiv. Neadekvatna podrška državnih institucija da se riješe problemi s migrantima, stalni incidenti i nezadovoljstvo migranata uvjetima i statusom, vrlo brzo bi mogli dovesti do eskaliranja krize, što bi u još većoj mjeri ugrozilo gospodarske aktivnosti na području USK-a", upozoravaju iz UPFBiH i Grupacije poslodavaca USK pri UPFBIH. 

Poslodavci traže da se poticajnim mjerama pomognu kompanije s područja USK-a u kojima je zbog migrantske krize zaustavljen rast, razvoj i nova zapošljavanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close