FOTO: Donald Trump je novi predsjednik SAD-a, mnogi se oporavljaju od iznenađenja

Autor: Poslovni.hr/H , 09. studeni 2016. u 05:54
Foto: Reuters

Republikanac Donald Trump osvojio je Bijelu kuću šokantnim pobjedama u najvažnijim neizvjesnim državama, Floridi, Ohiu i Sjevernoj Karolini i uzdrmao svjetska tržišta koja su očekivala pobjedu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Donald Trump obratio se javnosti. Proglasio je svoju pobjedu i rekao da ga je Hillary Clinton nazvala i čestitala mu. Odmah potom odao je priznanje Clinton za njezin cjelokupan rad i borbu u kampanji te istaknuo kako je sada vrijeme za ujedinjenje 'naše velike zemlje'.

"Naši ekonomski interesi će biti uvijek ispred drugih, ali ćemo sve dijeliti sa svima i s drugim nacijama",  rekao je Trump i svoju pobjedu proglasio povijesnom. 

>> Slovenka postala američka prva dama, evo što se sve zna o njoj

>> Reakcije tržišta na pobjedu Trumpa: Zlato raste, nafta u iščekivanju

Vrijeme je da se podsjetimo na sve što znamo o ovom kontroverznom milijarderu.

Nagao, neumjeren i politički neiskusan, Donald Trump nije se uklapao u tradicionalni profil kandidata za najmoćnije radno mjesto na svijetu.

Republikanski mulitimilijarder bezgranične energije i golema ega prkosio je svim predviđanjima od samog početka i pokazao se žilavim političkim protivnikom prvo svojim prootukandidatima za stranačku nominaciju, a zatim i mnogo iskusnijoj Hillary Clinton.

Sedamdesetgodišnji bogataš svojim je govorima, koji su bili melem za uši frustiranim i nesigurnim Amerikancima na vjetrometini globalizacije, milijunima njih postao glasonoša promjena.

Do srži je potresao Republikansku stranku koja ni do zadnjih dana kampanje nije sigurna bi li ga prigrlila ili se od njega distancirala.

Prije nego što je krenuo u kandidaturu, Trump je bio poznat u gotovo svakom američkom domaćinstvu po svojem golemom bogatstvu, luksuznim hotelima, golferskim igralištima i kockarnicama, po razvodima koji su punili naslovnice i po televizijskom 'reality showu' Pripravnik.

U kampanji se pokazao i kao snažna politička životinja i populistički junak koji je obećao da će "Ameriku ponovo učiniti velikom".

Neustrašiv i nepredvidljiv

Trump se u kampanji nije bojao reći bilo što, ali uistinu bilo što.

Protivnike je udarao ondje gdje ih najviše boli. Osuđivao "pokvareni" sustav, političke dužnosnike nazivao "korumpiranima" i tvrdio da "američki mediji truju mozak biračima".

Donald Trump, čovjek živopisne frizure i besprijekornih odijela, u kampanji je učinio stvari koje bi uništile bilo kojeg drugog kandidata. Vrijeđao je, dodvoravao se, proturječio samome sebi. Ali osim stare video snimke na kojoj prostački govori o ženama, naštetilo mu nije gotovo ništa.

Nudio je jednostavna rješenja za najsloženije probleme – rekao da će izgraditi zid na američkoj granici s Meksikom kako bi zaustavio useljavanje i natjerati Meksiko da ga sam plati. Najavio je da će protjerati 11 milijuna ilegalnih useljenika. Uvjeren je da će stvoriti nova radna mjesta samo tako što će iznova ispregovarati američke međunarodne trgovinske sporazume.

Tijekom kampanje uvrijedio je žene, muslimane, razljutio je i crnačko stanovništvo. Najavljivao je čak i mogućnost da neće priznati izborne rezultate.

U politici je mijenjao kapute i uvjerenja pa je tako bio i demokrat i reformist i neovisan prije nego što je postao republikanac.

Usponi i padovi, vjenčanja i razvodi

Donald Trump rođen je 14. lipnja 1946., kao četvrto od petero djece Fredericka i Mary Trump.

Kažu da je bio teško dijete. Roditelji su ga s 13 godina poslali na vojnu akademiju, gdje je bio uspješan. Studirao je na sveučilištu Fordham, a poslije u sklopu Sveučilišta u Pennsylvaniji završio prestižni poslovni fakultet Wharton.

Trumpov otac, sin njemačkih useljenika, bogatstvo je stekao u graditeljstvu. Trump je počeo raditi za oca nakon fakulteta, a ovaj mu je pomogao da stane na noge "malim zajmom od par milijuna dolara".

Već 1974. preuzeo je obiteljski posao i investirao u hotele, kockarnice, golf igrališta i luskuznu stanogradnju.

Kasnije ulazi u svijet zabave, prvo licencijama za Miss Amerike i Miss Universe, a potom i svojim ulogama u ‘reality showu’ Pripravnik i njegovom nastavku sa slavnim osobama.

Nije uvijek bio uspješan. Bankrotirao je četiri puta, ali se svaki put nakon restrukturiranja podigao na noge. Forbes mu bogatstvo procjenjuje na četiri milijarde dolara, a Bloomberg na 2,9 milijardi.

Razmetljivi Trump, koji živi u raskošnom trokatnom apartmanu na vrhu vlastita nebodera u New Yorku, tvrdi da vrijedi barem deset milijardi.

Triput se ženio glamuroznim ženama, a razvodima dvaput završio na naslovnicama. Godine 1977. vjenčao se s češkom manekenkom Ivanom Zelničkovom s kojom ima troje djece, Donalda mlađeg, Ivanku i Erica. Sve troje mu sada pomažu u kampanji.

Od 1993. do 1999. bio je u braku s glumicom Martom Maples. Imaju jedno dijete. Sa slovenskom manekenkom Melanijom Knavs vjenčao se 2005. i također imaju jedno dijete.

 

DRAMATIČNA IZBORNA NOĆ

8:33 AP na Twitteru je objavio da je Donald Trump izabran za američkog predsjednika. Trump bi se svakog trena trebao obratiti pristašama.

8:10 Šef  kampanje Hillary Clinton John Podesta izjavio je da se Clinton za sada neće obraćati javnosti.

7:41 Trump ima 264 elektorska glasa. Osvojio je Pennsylvaniju. Očekuje se obraćanje Clinton i Trumpa pristašama u njihovim stožerima.

6:23 Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump osvojio je Floridu i Sjevernu Karolinu i time se na korak približio pobjedi na američkim predsjedničkim izborima, ali je Hillary Clinton osvajanjem Colorada zasad ostala u igri za ulazak u Bijelu kuću. Republikanski kandidat Donald Trump osvojio je na predsjedničkim izborima u utorak i saveznu državu Georgiju i s njom ima ukupno 244 elektorska glasa čime se iznimno približio ulasku u Bijelu kuću, jer mu projekcije i u Wisconsinu, Michiganu i Arizoni daju malu prednost. Hillary Clinton je osvojila Nevadu sada ima 215 elektorskih glasova.

Podsjetimo, američki mediji su rano u srijedu Trumpa proglasili pobjednikom na Floridi i Sjevernoj Karolini, dvjema saveznim državama koje su ključne za ulazak u Bijelu kuću. 

Pošto je ranije Trump osvojio i Ohio, postalo je jasno da će demokratska kandidatkinja Hillary Clinton do kraja izborne noći morati osvojiti sve preostale 'swing' države želi li postati predsjednicom. Osvajanjem Colorada ostala je u igri za Bijelu kuću, ali kako bi to i ostvarila mora pobijediti u Pennsylvaniji, Michiganu i Wisconsinu, koji se u međuvremenu također pretvorio u neizvjesnu državu, te u New Hampshireu ili Nevadi.

>> Deset mogućih scenarija u slučaju Trumpove pobjede 

U pet sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena su sva birališta u Americi osim na Aljasci. Clinton je očekivano osvojila Kaliforniju, Oregon i Havaje, a Trump Idaho i Utah. Po trenutnom stanju u izbornom kolegiju, Trump ima 217, a Clinton 202 elektora. Za pobjedu ih je potrebno 270.

Sat vremena kasnije objavljeno je da je i Iowu je osvojio Donald Trump. To mu je donijelo novih šest glasova i sada ih ima 238. Do pobjede mu nedostajlo još samo 32.

Kako rastu izgledi Donalda Trumpa za pobjedu, tako stižu vijesti o padovima vrijednosti na azijskim, američkim i meksičkim burzama.

Na Wall Streetu su tri najznačajnija indeksa pala za oko 4% – Dow Jones potonuo je više od 700 bodova, S&P 500 potonuo je više od 100 bodova, a Nasdaq skoro 200 bodova.  U ponedjeljak su cijene dionica skočile više od 2% jer su se ulagači nadali pobjedi Hillary Clinton. Tržišta strahuju da bi Trumpova pobjeda mogla izazvati potres na globalnom tržištu.

Komentari (15)
Pogledajte sve

Uspavana Amerika se budi ! S nestrpljenjem očekujem prve poduzetničke korake Trumpa…
Njegova zgrada na V Aveniji mi se nije svidjela….kičasto do bola..popili kavu i pojeli kekse..


Pa ne vidim baš da su indeksi burzi nešto pali – baš naprotiv: DAX završio u lijepom plusu (+1,56) DJI hvata zalet na nove rekordne razine – ma ti tzv. analitičari koji pišu pojma nemaju

u najavi HTV Dnevnika kažu, svjetske burze oštro pale, i to u 18.45 , (DAX već završio trgovanje(+1,56), Ameri u plusu+0,50) u čega oni gledaju, , njima valjda Gažićka šalje izvještaje, samo su istočnjaci popušili, naravno da na burzama može biti svega, ali rasipati crnilo prije takvih događanja, ipak ako je i od HTV, je previše, bolje da se uhvate izvještaja s Dolca o cijenama sira, vrhnja, jaja, kupusa, krumpira


Pa ne vidim baš da su indeksi burzi nešto pali – baš naprotiv: DAX završio u lijepom plusu (+1,56) DJI hvata zalet na nove rekordne razine – ma ti tzv. analitičari koji pišu pojma nemaju

polako.

Pa ne vidim baš da su indeksi burzi nešto pali – baš naprotiv: DAX završio u lijepom plusu (+1,56) DJI hvata zalet na nove rekordne razine – ma ti tzv. analitičari koji pišu pojma nemaju

New Report

Close