Tesla Motors vrijedi kao tri najveća američka proizvođača automobila

Autor: Tomislav Pili , 23. veljača 2017. u 14:07
Foto: Reuters

Analitičari sumnjaju da će se proizvođač električnih vozila održati u Top 3.

Vrtoglavim skokom cijene dionice na burzi proizvođač električnih automobila Tesla Motors ušao je među tri najveća američka proizvođača, ali analitičari sumnjaju da će se u tom društvu uspjeti dugo održati.

Prema navodima Bloomberga, Tesla trenutno vrijedi 44,6 milijardi dolara čime se približila vrijednosti Forda i General Motorsa (GM). Naime, GM vrijedi 55,7 milijardi dolara, a Ford 49,9 milijardi dolara. Time se Tesla – kompanija osnovana prije 14 godina koja prodaje 80.000 automobila godišnje – našla u društvu kompanija koje prodaju milijune vozila i osnovane su prije više od stoljeća.

Ulazak u "Top 3" proizvođača tvrtka Elona Muska može zahvaliti skoku cijene dionice od 48 posto u samo tri posljednja mjeseca. Skok burzovne cijene rezultat je očekivanja sjajne 2017. za Teslu. Naime, ove bi godine trebao biti predstavljen predstavnik u srednjoj klasi, Model 3, zatim električni tegljač, pa sustav autonomne vožnje te mreža za dijeljenje vožnji.

Međutim, analitičari vide Teslinu dionicu kao vrlo precijenjenu tvrdeći kako nema fundamentalnih razloga za daljnji uspon. U Bloombergovoj anketi 14 je analitičara prognoziralo ciljanu cijenu u sljedećih godinu dana koja je i do 48 dolara niža od sadašnje cijene od 277 dolara. To je najpesimističnija prognoza od kako je kompanija prije sedam godina izašla na burzu.   

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tesla cijenom dionice ide na 350 dolara do kraja godine ako prije toga ne bankrotira.

Ti isti analiticari nisu skontali krizu 2008.. Toliko o njima

New Report

Close