Spojeni Dnevnik i Večer imat će 40% tržišta tiskanih medija

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2019. u 22:00
Oba dnevna lista prošlu godinu završila su s neto dobiti/ Goran Stanzl/PIXSELL

I nakon spajanja novine će se i dalje izdavati odvojeno jer Večer pokriva uglavnom štajersku regiju, dok se Dnevnik najviše čita u Ljubljani.

Dnevni listovi Večer i Dnevnik mogu se spojiti, odlučilo je slovensko Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK), jer udružena tvrtka, koja će kontrolirati 40 posto tržišta tiskanih medija, neće ugroziti konkurentnost.

Vlasnici obje tvrtke pozdravljaju odluku, ali Udruženje novinara Slovenije strahuje da bi udruživanje dugoročno moglo biti pogubna za medije te poziva na "očuvanje kvalitete i profesionalnosti sadržaja oba medija", piše portal Siol.net.

Uštedjet će milijun eura
Prošlog kolovoza Dnevnik i Večer zatražili su suglasnost od Ministarstva kulture i AVK-a za spajanje, što kako je rečeno "diktira situacija na tržištu". Direktor Večeri Uroš Hakl i predsjednik Uprave Dnevnika Bojan Petan pozdravljaju odluku, prenosi STA.  Kako su napisali u zajedničkoj izjavi, pribavili su posljednje regulatorno odobrenje potrebno za pokretanje postupka spajanja. 

 

21 tisuća

primjeraka naklada je Dnevnika, dok Večer tiska 19.000 primjeraka

No, vlasnici još nisu objasnili detalje i posljedica spajanja. Nova tvrtka, koja će se zvati DV mediji, u kojoj će oba vlasnika imati po 50 posto vlasništva, još nije upisana u poslovni registar. No i nakon spajanja novine će se i dalje izdavati odvojeno jer Večer pokriva uglavnom štajersku regiju, dok se Dnevnik čita najviše u Ljubljani. Dnevnik u vlasti Bojana Petana lani je imao 16,6 milijuna eura prihoda i 677.000 eura neto dobiti, zapošljavajući u prosjeku 137 osoba. List ima nakladu od 21.000 primjeraka, od kojih je većina u srednjeslovenskoj regiji.

List Večer, koji se izdaje u više od 19.000 primjeraka i koji ima većinu publike u štajerskoj regiji, lani je imao 10,3 milijuna eura prihoda i 5000 eura neto dobiti. Tvrtka, koja je posljednjih godina u vlasništvu Uroša Hakla i Saše Todoroviča, lani je zapošljavala u prosjeku 112 ljudi.  Ušteda će se, navodi Siol.net, postići kombiniranjem pri uređivanju vanjske i unutarnje politike te sporta. Odjeli pretplate, marketing i administracija mogli bi se barem dijelom kombinirati, izvještava RTV Slovenije, koja također procjenjuje da bi se tako moglo uštedjeti milijun eura na troškovima rada. Koliko će zaposlenika biti višak još je nemoguće procijeniti.

Bez otpuštanja u Dnevniku
Igor Dernovšek, predsjednik sindikata novinara Dnevnika rekao je kako su osigurali da otpuštanja novinara zasad neće biti, niti će se pogoršati njihova materijalna situacija. S tim u svezi, prema STA, među zaposlenicima je bilo nagađanja hoće li im se smanjiti plaće koje su veće nego u drugim novinama. Dernovšek je napomenuo da je postupak pri AVK-u odgodio pregovore s administracijom o produljenju kolektivnog ugovora, čiji normativni dio istječe u studenome.

Lani je Udruženje novinara Slovenije (UNS), zajedno s novinarskim Sindikatom i zaposleničkim vijećima obje tvrtke Ministarstvu kulture podnijelo zahtjev za priznanje statusa sudionika u postupku, ali je to odbijeno. Uvjereni da je to neosnovano pokrenuli su upravni spor, o kojem još nije odlučeno. "Vlasnici u postupku spajanja moraju uzeti u obzir ne samo gospodarski, već i javni interes, a to su kvalitetni istraživački mediji u devastiranom slovenskom medijskom prostoru", kažu iz UNS-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close