Soros: Šokantno je da se Putinova Rusija pokazala superiornom Europskoj uniji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 16:46
Reuters

George Soros, poznati investitor i filantrop, upozorio je Europu da ruski ekspanzionizam ugrožava njezin opstanak i pozvao na veću materijalnu potporu Ukrajini, u komentaru u časopisu “The New York Review of Books” za mjesec studeni.

 George Soros, poznati investitor i filantrop, upozorio je Europu da ruski ekspanzionizam ugrožava njezin opstanak i pozvao na veću materijalnu potporu Ukrajini, u komentaru u časopisu "The New York Review of Books" za mjesec studeni.

"Europa je suočena s izazovom iz Rusije koji dovodi u pitanje njezinu golu egzistenciju. Ni europski čelnici ni europski građani nisu u potpunosti svjesni tog izazova i kako se s njime nositi na najbolji mogući način", upozorava Soros, koji smatra da je to najvećim dijelom posljedica toga što se Europska unija pogubila nakon financijske krize 2008.

Soros tvrdi da je Putinova mješavina autoritarizma i agresivnog nacionalizma postala alternativni model za zapadne liberalne demokracije, aludirajući na potporu koju mu izražavaju čelnik britanskog UKIP-a Nigel Farage, predsjednica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen i mađarski premijer Viktor Orban.

"Rusija sada nudi alternativu koja predstavlja temeljni izazov vrijednostima i načelima na kojima je Europska unija utemeljena. Ona se temelji na korištenju sile koja se manifestira u represiji kod kuće i agresiji u inozemstvu, umjesto na vladavini prava."

"Šokantno je da se Putinova Rusija pokazala na neki način superiornom Europskoj uniji – fleksibilnija je i stalno uspijeva iznenaditi. Zbog toga ima barem kratkoročnu taktičku prednost", smatra.

"Europa i Sjedinjene Države – svatko iz svojih razloga – odlučni su izbjeći direktan vojni sukob s Rusijom. Rusija iskorištava njihovo oklijevanje", dodaje, podsjećajući na rusku aneksiju Krima u ožujku, uspostavu separatističkih enklava na istoku Ukrajine i ucjene plinom.

Soros očekuje da će nakon parlamentarnih izbora u Ukrajini u nedjelju Putin ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku ponuditi ugovor o opskrbi plinom i neke druge pogodnosti pod uvjetom da imenuje premijera prihvatljivog Kremlju. Ne pristane li na to, Putin bi mogao silom otvoriti kopneni put od Rusije do Krima i Pridnjestrovlja prije zime. Ili bi jednostavno mogao pričekati gospodarsku i financijsku propast Ukrajine.

Soros poziva na radikalno veću pomoć Zapada Ukrajini, uključujući "hitnu injekciju gotovine od najmanje 20 milijardi američkih dolara, uz obećanje i veće pomoći ako bude potrebno".

"Propast Ukrajine bio bi strahovit gubitak za NATO, Europsku uniju i SAD. Pobjednička Rusija postala bi mnogo utjecajnija unutar EU-a i velika prijetnja baltičkim državama koje imaju velike populacije etničkih Rusa. Umjesto da podržava Ukrajinu, NATO bi se morao braniti na vlastitom teritoriju. (…) Europska unija postala bi još više podijeljena i nemoguća za upravljanje", upozorava.

Europska unija, smatra Soros, ne shvaća da je ruski napad na Ukrajinu neizravno napad na Europsku uniju i njezina načela. Ugrožen je opstanak ne samo nove Ukrajine, nego i budućnost NATO-a i Europske unije.

"U Europi i SAD-u prevladava argument da Putin nije Hitler; ako mu se ispune svi razumni zahtjevi, može ga se spriječiti u daljnjem korištenju sile. Istodobno, sankcije protiv Rusije odradit će svoje i Rusi će se na kraju morati povući. To su lažne nade utemeljene na lažnim argumentima koji nemaju uporište u činjenicama. Putin je i prije učestalo koristio silu i neće prezati da se njome ponovo posluži osim ako ne naiđe na snažan otpor", ističe, pozivajući na veću pomoć Ukrajini u obrani od ruske agresije.

"Nova Ukrajina ima političku volju i da brani Europu od ruske agresije i da se posveti radikalnim strukturnim reformama", uvjeren je.

"Europska unija spasila bi sebe spašavajući Ukrajinu", zaključuje Soros.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zašto prenosite tekstove ovog poznatog svjetskog masonskog lopova, lažova i zlikovca ?

Trebalo bi pročitati izvorni članak, ako su prijevod i interptretacija dobri, članak bi trebalo započeti sa:
“George Soros, poznati manipulator i ratni huškač…..”

“George Soros, poznati investitor i filantrop…”
Filanotrop?

New Report

Close