Širenjem Paksa Mađari osigurali konkurentnost

Autor: Poslovni dnevnik , 08. travanj 2014. u 22:00
NE Paks dobit će novi reaktor/ALSTOM

Postali sve ovisniji o jeftinoj uvoznoj struji.

Nakon ugovora o izgradnji nuklearne elektrane Hanhikivi-1 u Finskoj, ruska nuklearna korporacija Rosatom ide i u Mađarsku.

Mađarska je tako postala druga zemlja EU koja je pitanje svoje energetske neovisnosti dala u ruke ruskih nuklearnih inženjera, a radovi će biti plaćeni povoljnim ruskim kreditom. Kako piše Ruski vjesnik, Mađarska je odlučila proširiti kapacitete nuklearke Paks jer je procijenila kako je ugrožena njezina energetska sigurnost. Naime, udio uvoza jeftine električne energije u Mađarskoj je značajno porastao tijekom posljednjih godina i 2013. je iznosio 28%. Daljnji rast uvoza doveo bi do toga da zbog jeftine tuđe električne energije aktiviranje novih kapaciteta nije rentabilno. A to znači da bi u doglednoj budućnosti zemlja mogla postati energetski ovisna o susjedu.

Povećanje kapaciteta Paksa će Mađarskoj osigurati konkurentnost i dati joj adute u odnosu na druge zemlje. Danijel Beneš, generalni direktor češkog ČEZ-aistaknuo je da će zahvaljujući novim nuklearnim kapacitetima za 15-20 godina struja proizvedena u Mađarskoj biti znatno jeftinija nego ona koja se proizvodi u Češkoj.Novac za dogradnju nuklearne elektrane daje Rusija, a uvjete kreditiranja vrlo su povoljni. Tako će vraćanje kredita treba početi tek nakon uvođenja u eksploataciju novih kapaciteta, dok kamatna stopa iznosi 4,5%, što niža od one koja se nudi na tržištu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close