Prosvjed zbog cijene suncokreta

Autor: Poslovni dnevnik , 22. kolovoz 2019. u 21:59
Trenutna je cijena 1,5 kuna po kilogramu/Marko Mrkonjić/PIXSELL

Poljoprivrednici traže više.

Dok je žetva suncokreta u Srbiji u punom zamahu, cijena te uljarice je u padu. Nezadovoljni farmeri već najavljuju prosvjede zbog akontnih cijena suncokreta od 25 dinara (oko 1,5 kuna) po kilogramu.

Stručnjaci, međutim, objašnjavaju da tržište sve formira i da će cijena biti veća do kraja žetve. Neka predviđanja su da će biti iznad 30 dinara po kilogramu.

Zasad poljoprivrednici mogu biti zadovoljni prinosima, ali i kvalitetom suncokreta, pišu Večernje novosti. "Žetva je počela prošlog tjedna i trajat će sigurno još 15 dana", objašnjava Vukosav Saković, predsjednik Udruženja Žita Srbije.

"Bit će suncokreta na poljima i za dva mjeseca, ali to neće promijeniti trenutno stanje. Prvi rezultati pokazuju da će prinosi biti dobri. Oni se kreću od tri do tri i pol tone po hektaru. Zasad su svi zadovoljni kvalitetom i tu nema problema. Ono čime proizvođači nisu zadovoljni jeste cijena.

Kada žetva bude gotova, ovisno o stanju na tržištu, trgovci će izaći s konačnom cijenom. Ima pokušaja trgovanja i sada, ali to je teško. Trenutna akontna cijena je 25 dinara, ali to neće biti tako kasnije", kaže Savković.

Prema njegovim riječima, ta cijena je za one koji žele odmah prodati suncokret, jer im je novac potreban. "Tržište će pokazati cijenu, a poljoprivrednici suncokret mogu prodati uljarama ili mogu izvesti. Zna se da će na kraju uljare napraviti takav obračun da će ponuditi nešto više nego što plaćaju izvoznici", uvjeren je sugovornik beogradskog lista. 

Komentirajte prvi

New Report

Close