Picula se založio za bržu integraciju Crne Gore u EU

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2019. u 22:00
Tonino Picula, novi izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru/PIXSELL

Novi izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula, idućih će se 5 godina posvetiti europskim ciljevima te zemlje.

Zapadni Balkan ne može ostati po strani kad se planira buduća europska vanjska politika, kazao je novi izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula i poručio da Crna Gora treba nastaviti dobro započeti posao pregovaranja.

Pregovori počeli 2012. 
Picula je za Dnevnik Televizije Crne Gore rekao da se cijelo društvo mora uključiti i dati svoj doprinos. Ocijenio je da EU treba mjeriti pojedinačne rezultate zemalja kandidata i poručio da će u narednih pet godina biti posvećen europskim ciljevima Crne Gore. "Ohrabruje i treba podijeliti s crnogorskom javnošću da je nova EK, svjesna mnogih problema koje nasljeđuje od stare komisije, izabrala za visokog predstavnika za zajedničku europsku sigurnosnu politiku čovjeka koji je prilikom saslušanja u EP jasno stavio do znanja da Zapadni Balkan ne može ostati po strani kada se planira buduća europska vanjska politika", kazao je Picula.

 

32 poglavlja

u pregovorima s EU je Crna Gora dosad završila

Kako je naveo, planove EU nije lako prognozirati u danima kada svojih problema ima previše. Picula je naglasio da Crna Gora treba nastaviti s dobrim procesom pregovora o pristupanju EU koji je počela 2012.  "Daleko je odmakla, 32 poglavlja su završena i prije svega to je jedna vrsta ne samo tehničkog, nego i političkog procesa koji se odvija kako bi stvari u Crnoj Gori bile bolje", naveo je Picula.

Nužna reforma pravosuđa
Istovremeno je potpredsjednik crnogorske Vlade i ministar pravde Zoran Pažin u Strasbourgu na konferenciji Pravda u Europi, suočavanje s izazovima digitalne tehnologije, izjavio kako "EU nije adekvatno zabilježila napredak koji je Crna Gora ostvarila u integracionom procesu u protekloj godini.  Crna Gora očekuje otvaranje pregovora i u jedinom preostalom pregovaračkom poglavlju posvećenom konkurenciji, i da što prije otpočne rad na utvrđivanju mjerila za zatvaranje pregovora u pregovaračkim poglavljima 23 i 24", naglasio je.

Pažin je  apostrofirao važnost potrebe razvoja pravosuđa kroz pravovremeno uvođenje komunikacijskih platformi koje će omogućiti brži pristup pravdu građanima i privredi. Istaknuo je da je reforma pravosuđa u Crnoj Gori prioritet, te da je zadovoljan  angažiranjem njemačkog eksperta u Ministarstvu pravde Crne Gore, u svojstvu specijalnog savjetnika ministra pravde, uspješno realiziran dogovor premijera Duška Markovića i kancelarke Angele Merkel. 

Komentirajte prvi

New Report

Close