Masovnu robotizaciju u Kini pokreću europske tvrtke

Autor: Tomislav Pili , 25. lipanj 2016. u 11:42
Kineskim tržištem vladaju strani proizvođači/REUTERS

Proizvođači industrijskih robota ističu da je Kina supervažno tržište jer vlada potiče osuvremenjivanje proizvodnje.

Kina će u bliskoj budućnosti postati svjetsko središte robotizacije, a u postizanju tog cilja snažno će se osloniti na europske kompanije iz sektora automatizacije i robotike. Nakon što je kineski proizvođač kućanskih aparata Midea ponudio 4,5 milijardi eura za povećanje udjela sa sadašnjih 13 posto u njemačkoj Kuki, mete na starom kontinentu traži i Siasun, vodeći kineski proizvođač industrijskih robota.

Kinezi žele kupovati
"Imamo tim u Europi. Oni traže proizvođače robota, elektroničke kompanije, proizvođače kontrolnih komponenti. Želimo kupovati", izjavio je predsjednik kompanije, Daokui Qu u razgovoru za Reuters na minhenskom sajmu robotike Automatica. Qu je istaknuo kako je cilj Siasuna da u sljedećih pet godina digne izvozne prihode na 40 posto udjela u ukupnim prihodima, nasuprot sadašnjih 20 posto. Ukupna prodaja Siasuna prošle je godine dosegla 302 milijuna dolara.

 

17posto

rasta potražnje za robotima lani je zabilježeno u Kini, a 56 posto 2014.

Kina je najveće svjetsko tržište robotike, zahvaljujući i vladinim poticajima koji imaju za cilj radikalno osuvremeniti tehnologiju proizvodnje. Tržištem vladaju japanski Fanuc, švicarski ABB i njemačka Kuka. Međutim, znatno je zaoštrena i konkurencija među domaćim proizvođačima koji drže trećinu tržišta. S druge strane, potražnja za robotima oslabila je prošle godine, pa je zabilježeno tek 17 posto rasta, nasuprot snažnih 56 posto godinu ranije. "Kina je supervažno tržište za robotiku. Imati vlasnika koji dolazi s tog tržišta najvjerojatnije će se pozitivno odraziti na nas", izjavio je Stefan Lampa, predsjednik upravnog odbora Kuke. 

Različita brzina razvoja
Njemačka kompanija već sada prodaje trećinu svoje proizvodnje u Kinu, a ukupna prodaja iznosila je lani 910 milijuna eura. Brzina razvoja kineskog tržišta potpuno je različita od drugih dijelova svijeta, ističe Lampa. "Ovdje govorimo o instaliranju stotinu robota u tvornicu, tamo govorimo o instaliranju 1000 robota", kaže Lampa. Prema njegovu mišljenju, potražnja za automatizacijom u Kini u budućnosti će se kretati po održivim stopama, dijelom zato jer su kineske kompanije sklapanje elektroničkih komponenti preselile u države s jeftinijom radnom snagom.

Komentirajte prvi

New Report

Close