Makedonija ujesen počinje pregovore za ulazak u EU

Autor: Saša Paparella , 25. srpanj 2019. u 21:59
Makedonski premijer Zoran Zaev/Michael Kappeler/DPA /PIXSELL

EU povjerenik Hahn uvjeren da Sjeverna Makedonija u listopadu dobiva zeleno svjetlo za početak pregovora sa Europskom unijom.

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn izjavio je kako je uvjeren da će Sjeverna Makedonija u listopadu  dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora s Europskom unijom.

Zemlja na pravom putu 
Hahn je nakon sastanka s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim poručio da je Skoplje isporučilo sve što je zahtijevala EU, te da ne postoje sumnje da je zemlja na pravom euro-atlantskom putu. "Očekujem da će u listopadu biti završen taj posao. Očekivali smo da se to završi u lipnju, ali nismo dobili pozitivan signal, ali to ne znači da treba da gubimo nadu. 

Ova zemlja je napravila mnogo i predstavlja pozitivan primer u regionu o tome kako se radi na reformama", rekao je Hahn na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zaevim. Dodao je da se ipak posao na euro-atlantskim integracijama ne završava tu, već da Sjeverna Makedonija mora kreirati stabilan sudski sistem i da putem konsenzusa usvoji novi zakon o javnom tužilaštvu. "Nezavisno pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije i dalje ostaje strateški cilj i to nije važno samo za EU, već i za samu državu i njenih građana. 

Oporba kooperativna
Želim pohvaliti opoziciju jer je kooperativna u tom odnosu i nadam se da će pokazati volju da bude usvojen zakon kako bi se nastavili svi sudski postupci i zaokružilo proces", dodao je europski povjerenik. 

Nakon susreta s makedonskim premijerom Zaevim, Hahn se planirao susresti s liderom oporbene stranke VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim, potom liderom najveće oporbene albanske stranke u Sjevernoj Makedoniji Biljalom Kasamijem, kao i s predsjednikom te zemlje, Stevom Pendarovskim. 

Komentirajte prvi

New Report

Close