Koncesionar mora uložiti 200 milijune eura u aerodrome: Sljedeći tjedan početak prikupljanja ponuda

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2019. u 13:20
Foto: Getty Images

Crnogorski aerodromi u Podgorici i Tivtu lani su ukupno uslužili 14.775 zrakoplova i 2,454.524 putnika.

Crna Gora pokreće postupak izbora koncesionara za svoja dva jedina aerodroma, u Podgorici i Tivtu. "Mislim da smo tu priču doveli do kraja i da će u četvrtak poziv biti objavljen u međunarodnom časopisu The Economist i domaćim medijima.

Pretkvalifikacijsko razdoblje trajat će 45 dana. Postoji veliko zanimanje respektabilnih kompanija i očekujemo dobru ponudu i dobrog operatera", rekao je Osman Nurković, crnogorski ministar prometa novinarima, prenosi Portal Analitika.

Natječaj u dvije faze 
Koncesijski akt i nacrt ugovora za davanje koncesije za korištenje aerodroma Tivat i Podgorica vlada je usvojila 25. srpnja i predstavnici izvršne vlasti su tada najavili da bi postupak dodjele koncesije za aerodrome i potpisivanje ugovora s koncesionarom trebao biti završen u ožujku sljedeće godine. Natječajni postupak obuhvaća dvije faze, od kojih je prva pretkvalifikacijska s rokom od 45 dana.

 

10 milijuna

eura bila je 2018. dobit CG aerodroma prije oporezivanja

Nakon izbora kvalificiranih ponuđača slijedi postupak raspisivanja natječaja, odnosno poziv odabranim konzorcijima ili kompanijama da dostave ponudu. Taj postupak će trajati 60 dana, nakon čega će natječajno povjerenstvo razmatrati dostavljene ponude. Aerodromi Podgorica i Tivat nalaze se na 166, odnosno 175 mjestu na popisu 200 najprometnijih zračnih luka u Europi. Kada je riječ o koncesiji za aerodrome, predmet koncesije je izgradnja, obnova, modernizacija, održavanje i korištenje obje zračne luke. Kako se navodi u Koncesijskom aktu, u potpunosti su riješeni imovinsko-pravni odnosi na koncesijskom području na lokaciji Međunarodnog aerodroma Podgorica, kao i za realizaciju prve faze koncesije Međunarodnog Aerodroma Tivat.

Lokacija aerodroma Podgorica, uključujući postojeći prostor zračne luke i zonu predviđenu za proširenje u skladu s Master planom razvoja aerodroma do 2030. godine, obuhvaća ukupnu površinu nešto veću od 2,5 milijuna četvornih metara. Država Crna Gora je upisana kao vlasnik zemljišta, dok JP Aerodromi Crne Gore ima upisano pravo upravljanja lokacijom. U okviru prve faze realizacije na lokaciji Aerodroma Tivat obuhvaćeno je zemljište ukupne površine 846.596 kvadrata, druga faza donosi još 560.126 kvadrata, a treća 173.892.

Koncesija na 30 godina
Od koncesionara se očekuje da u aerodrome uloži najmanje 80 milijuna eura za vrijeme prve investicijske faze (prve 3 godine), a najmanje 200 milijuna eura za vrijeme trajanje koncesije od 30 godina.  Ugovor o koncesiji utvrdit će minimum standarda usluga koji koncesionar mora ispuniti, a investicije će biti aktivirane kada to bude potrebno za održavanja i širenja kapaciteta zbog porasta prometa.

 

37,4 milijuna

eura bili su prošle godine prihodi Aerodroma Crne Gore

Prema riječima ministra Nurkovića, Crna Gora mora dodatno unaprijediti svoju dostupnost uvođenjem većeg broja izravnih i čarter linija s poželjnih tržišta koje pokrivaju Crnu Goru, pogotovo u razdoblju izvan glavne turističke sezone, ali i kroz konkurentne cijene karata za letove, posebno cijene aerodromskih usluga, što će se očekivati od koncesionara. Milijunitog putnika Aerodrom Podgorica ove je godine zabilježio 23. rujna, a onaj u Tivtu još ranije, 31. kolovoza. Ekonomski fakultet u Podgorici obavio je procjenu tržišne vrijednosti imovine Aerodroma Crne Gore na dan 31.12.2018. godine, u iznosu od 140,393.476 eura.

Europska komisija je u posljednjem izvještaju o napretku upozorila vladu Crne Gore da buduće koncesije trebaju biti u suglasnosti s predstojećom regulativom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama,  pisale su Vijesti u srpnju ove godine. Aerodromi Crne Gore ostvarili su prošle godine 10,045.190 eura dobiti prije oporezivanja, što je za čak 95 posto bolje u odnosu na 2017. godinu, pokazuje izvještaj o poslovanju te državne kompanije. Ukupni prihodi Aerodroma 2018. godine porasli su devet posto na 37,44 milijuna eura, dok su rashodi smanjeni šest posto i iznosili su 27,234.436 eura. Obje zračne luke, u Podgorici i Tivtu ukupno su uslužile 14.775 zrakoplova i 2,454.524 putnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close