Kinezi uništavaju korito Tare!

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2019. u 22:00
Korito rijeke je promijenjeno, obalu zasipaju pijeskom i šljunkom

Osim UNESCO-a, na poguban utjecaj radova na rijeku Taru upozorili su Europska komisija i Europski parlament.

Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) Crne Gore šuti o izvješću UNESCO-a koje je potvrdilo da je kineska kompanija CRBC devastirala korito rijeke Tare u zoni gradnje autoceste Bar-Boljare. 

Time su potvrđeni nalazi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), organizacije koja je pokrenula slučaj tvrdnjama da Kinezi unuštavaju korito Tare, rijeke pod zaštitom UNESCO-a, dok su iz ministarstva na čijem je čelu ministar Pavle Radulović ti navodi više puta osporavani.

Izgradnja mostova preko rijeke, vađenje i odlaganje šljunka i pijeska ozbiljno su uništili korito Tare unutar područja zaštićenog UNESCO-vim programom "Čovjek i biosfera", glavni je zaključak u izvješću misije UNESCO-a.

"To izvješće dolazi nakon što su Europska komisija i Europski parlament u svojim izvješćima za Crnu Goru prepoznali kao poguban utjecaj izgradnje autoceste Bar-Boljare na rijeku", rekla je za Radio Slobodna Europa Vanja Ćalović Marković, izvršna direktorica MANS-a. 

Ta organizacija još je prošle godine objavila snimke drona kojima su pokazali da je korito rijeke u potpunosti promijenjeno u odnosu na prirodan tok Tare u području Mateševa kod Kolašina, gdje traju radovi na autocesti. Međutim, nadležni iz MORT-a neprestano odbacuju te tvrdnje.

"Izmješten je vodotok dok se ne izgradi stopa, a onda se rijeka vraća na svoje mjesto. To nije izmještanje korita", tvrdio je krajem studenoga 2018. godine ministar Pavle Radulović.

"UNESCO je s druge strane vrlo jasno rekao crnogorskoj vladi šta treba uraditi. Odnosno, da mora uspostaviti mnogo bolji sustav monitoringa koji će osigurati informacije kako onaj dio rijeke gdje se gradi autocesta Bar-Boljare utječe na dio rijeke Tare koji je pod stogom zaštitom UNESCO-a, pogotovo na bioraznolikost", objašnjava Vanja Ćalović Marković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close