‘Cilj je opskrba Mađarske plinom preko Turske’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2015. u 13:02
Foto: Gergely Botár

Na konferenciji za medije, mađarski premijer Viktor Orban i turski Premijer Ahmet Davutoglu, naglasili su se kako za centralnu europu treba pod hitno pronaći rješenje opskrbe plinom koji bi uključivao i Mađarsku opskrbu kroz Tursku.

Mađarski premijer Viktor Orban zajedno s turskim kolegom Ahmetom Davutogluom, na konferenciji za medije su naglasili kako za centralnu europu pod hitno treba pronaći rješenje opskrbe plinom koji bi uključivao i Mađarsku opskrbu kroz Tursku.

„Moramo pronaći rješenje koje bi centralnoj europi, a samim time i Mađarskoj preko Turske, osigurala sigurnu opskrbu plinom“, izjavio je Orban. Prema njemu, Mađarska želi osigurati da joj taj energent – uz druge zemlje – stiže i s južne strane preko Turske, garantirajući tako Mađarske zalihe plina čak i nakon 2019. – 2020. godine.

Objasnio je pritom da su planovi za plinovode Nabucco i Južni Tok propali te da Rusija nema namjeru slati plin u Europu preko Ukrajine. Bar ne do kraja ovog desetljeća, što otvara problem opskrbe plinom za Mađarsku.

Što se tiče tog problema, naglasio je da je Mađarska praktički pod blokadom iz smjera Rumunjske i Hrvatske, iako je njegova zemlja uložila značajna sredstva u zajedničke opskrbne rute, ostale zemlje to nisu učinile.

Drugim riječima, Mađarska je tim potezom 'stjerana u kut', što znači da Turska igra vrlo veliku ulogu s obzirom da je Rusija odlučila slati plin preko te zemlje, rekao je.

Spomenuo je i zajedničku Tursko – Mađarsku suradnju na polju nuklearne energije u sklopu zajedničkih trening programa i razne tehnološke suradnje.

Povrh Mađarsko – Turske ekonomske suradnje, mađarska banka Eximbank planira otvoriti poslovnicu u Istanbulu te tako proširiti svoje tržište. Mađarski izvoz u Tursku dostigao je prošle godine rekordnu brojku od 2 milijarde dolara dok je cilj dostići brojku od 5 milijardi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A otkad je Orban mađarski Predsjednik????????????????????????
Ovakva glupost se može pročitat samo u Poslovnom tjedniku

New Report

Close