BiH na crnoj listi EU jer ne sprječava pranje novca

Autor: Poslovni dnevnik , 13. srpanj 2016. u 22:00
Na crnoj isti su i Afganistan, Irak, Laos, Sirija, Iran, Uganda, Gvajana, Vanatu i Jemen

BiH nije ispunila uvjete iz Akcijskog plana čije se ispunjavanje na razini države i u oba entiteta očekuje tek do kraja godina.

Zbog neispunjavanja obveza u vezi sa sprječavanjem pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti BiH dolazi na crnu listu EU, pišu Nezavisne novine. Kako je potvrđeno u Službi za odnose s javnošću Europske komisije, EU će danas objaviti listu zemalja u skladu s preporukama Radne grupe za financijsku akciju (FATF).

Rečeno je da će EU samo službeno usvojiti listu koju je 24. lipnja ove godine na svoju internet stranicu postavio FATF, a na kojoj se nalazi i BiH. Osim BiH, na listi se nalaze Afganistan, Irak, Laos, Sirija, Iran, Uganda, Gvajana, Vanatu i Jemen. I u Delegaciji EU je potvrđeno da BiH nije ispunila obveze na koje se obvezala MONEYVAL-u i FATF-u. Od BiH se očekuje da usvoji izmjene u sedam ključnih područja. Prva se odnosi na harmonizaciju kaznenog zakona u dijelu sankcioniranja financiranja terorističkih organizacija.

Druga je stvaranje zakonskog okvira za oduzimanje imovine stečene za provođenje terorističkih aktivnosti. Daljnje preporuke odnose se na uspostavljanje nadzora međunarodnih financijskih transakcija, te na implementiranje mjera za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma za nevladine i neprofitne organizacije. Dalje, kako je istaknuto, potrebne su mjere za kontrolu konverzije stranih valuta, te usvajanje procedura u cijeloj zemlji za oduzimanje nelegalno stečene imovine.

"Neslužbeno, FATF nas još drži na listi zato što nisu ispunjene sve obveze iz Akcijskog plana čije se ispunjavanje na razini BiH i oba entiteta očekuje do kraja ove godine. "U FATF-u znaju za naše procedure i da će ispunjavanje plana trajati do kraja godine. Zato su nas odlučili zadržati na listi, odnosno označeni smo kao zemlja koja nije ispunila obveze, ali će FATF poslati preporuku zemljama članicama da prema nama ne primjenjuju mjere kao prema zemljama koje nisu ispunile uvjete", rekao je upućeni izvor Nezavisnim novinama.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, rekao je da je Savjet ministara zatražio od Parlamenta BiH da se po žurnoj proceduri usvoji Zakon o sprječavanju pranja novca, što je i učinjeno. Dodao je da je ispunjavanje uvjeta važno kako zbog primjene međunarodnih standarda, tako i zbog toga što je to uvjet za aktiviranje kandidature za članstvo u EU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close