Arapi forsiraju poplavljivanje tržišta jeftinom naftom

Autor: Ante Pavić , 28. studeni 2014. u 12:30
Glavni tajnik OPEC-a, Abdullah al-Badri (Reuters)

Unatoč tome što je tržište preplavljeno naftom, naftni kartel nastavlja s politikom rezanja cijene.

Cijene barela sirove nafte u četvrtak su se nakratko spustile na najniže razine u posljednje četiri godine nakon što su svjetski mediji izvijestili da na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak u Beču neće doći do odluke o smanjenju proizvodnje, unatoč tome što je zaključeno da je opskrba naftom u svijetu prekomjerna. Cijena se primakla blizu 70 dolara po barelu.

Članove OPEC-a muči proizvodnja nafte iz škriljca u SAD-u, te više kineske i američke zalihe koje utječu na rušenje cijene nafte. U četvrtak se očekivalo da će zemlje proizvođači nafte iz Perzijskog zaljeva biti protiv smanjenja proizvodnje, dok su južnoamerički proizvođači skloniji opciji smanjivanju proizvodnje. Bloomberg je prenio izjavu venecuelanskog ministra vanjskih poslova Rafaela Ramireza koji je poručio da je tržište prekomjerno opskrbljeno i da treba smanjiti proizvodnju, što smatra polovica članova OPEC-a.

“Svi se moraju žrtvovati”, kazao je Ramirez, potvrđujući želju Venecuele da se smanji proizvodnja i poveća cijena nafte. Dodao je da bi rezovi morali biti slični smanjenju 2008. godine kada je OPEC u alžirskom Oranu donio odluku o smanjenju proizvodnje za 2,4 milijuna barela na dan. Ramirez je također rekao da Ekvador podupire Venecuelu i da će obje zemlje izaći sa zajedničkim prijedlogom.

Ekvadorski ministar za naftu Pedro Merizalde, međutim, nije htio potvrditi Ramirezove izjave o zajedničkom istupu dvije zemlje, ali je i Alžir potvrdio da bi volio vidjeti samnjenje proizvodnje.

Prije tjedan dana su se u Beču sastali predstavnici Venecuele i Saudijske Arabije s kolegama iz Meksika i Rusije kao proizvođačima izvan OPEC-a kako bi dogovorili zajedničku strategiju u borbi protiv pada cijene nafte. Nakon sastanka proizvođača gotovo trećine svjetske nafte, nije predloženo rezanje proizvodnje nego su kazali da će “pratiti situaciju sljedeća tri mjeseca”.

“Sada riskiramo velik pad cijena i da dugo ostanu na toj razini. Tražimo kako postići fer cijenu za svakoga”, izjavio je jučer Ramirez.

Komentirajte prvi

New Report

Close