Crowdfunding za solarnu energiju u OŠ Ostrog

Autor: Poslovni dnevnik , 10. prosinac 2013. u 11:25
Osnovna škola Ostrog poznata je po jednom od najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj

Prikupljaju se sredstva za izgradnju sunčane elektrane na krovu OŠ Ostrog, a vrijednost početne investicije iznosi 100.000 kuna.

Osnovna škola Ostrog iz Kaštel Lukšića odlučila se okrenuti solarnoj energiji te je pozvala građane iz Hrvatske i svijeta na donacije.

Naime, Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Energetska zadruga Kaštela pokreću donatorsku kampanju prema crowdfunding principu s namjerom da OŠ Ostrog, poznatu po svom botaničkom vrtu, koji se drži jednim od najljepših školskih vrtova u Hrvatskoj, a koja je suosnivač Energetske zadruge Kaštela, učine energetski neovisnom.

Električna energija
Kampanja je počela u utorak, 3. prosinca, na #GivingTuesday, dan kojim se diljem svijeta obilježava dobrovoljno darivanje, volonterstvo i filantropiju i oglašena je na web stranici Indiegogo.com, poznatoj platformi za grupno financiranje projekata. Donatorskom kampanjom prikupljaju se sredstva za izgradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije, na krovu OŠ Ostrog. Sunčana elektrana trebala bi pokriti veći dio energetske potrošnje škole. Solarna energija odabrana je kao rješenje zbog same geografske lokacije škole, ali i nedavnih promjena u tarifnom sustavu za poticanje obnovljivih izvora energije u 2014. godini, kojima se određuju posebne kvote od dva MW za izgradnju solarnih elektrana na objektima u vlasništvu gradova i županija.Vrijednost početne investicije iznosi 100.000 kuna, a ideja je da se novac prikupi grupnim financiranjem (crowdfundingom) od strane lokalnog stanovništva, ali i svih voljnih donatora iz Hrvatske i svijeta putem internet platforme Indiegogo. Do ponedjeljka prikupljeno je više 1600 dolara, a kampanja ukupno traje 60 dana.

Zamjena rasvjete
Ukoliko se prikupi dovoljna količina novca, osim na solarni sustav ona će se utrošiti i na zamjenu postojeće rasvjete. Ostvarenim uštedama škola može financirati druge mjere poput sanacije i izolacije krovišta te izolacije vanjske ovojnice zgrade, kao i na podizanje kvalitete rada s djecom i opremanje škole potrebnom opremom i nastavnim pomagalima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close