Što mislite o komentaru B. Grčića, potpredsjednika Vlade da bi BDP rastao da nije bilo zahtjeva EK?

Autor: Suzana Varošanec , 06. svibanj 2014. u 22:00
Goranko Fižulić, Magma

Goranko Fižulić smatra da zahtjevi EK ipak nisu glavni razlog pada BDP-a.

Odgovori Grčiću zašto nećemo izići iz krize u 2014. u sferi su nekretninskog balona i današnjoj strukturi gospodarstva u odnosu na pretkriznu 2008.

Novi ministar financija Lalovac iznio je da je glavni problem umrtvljeni kapital u građevinskom sektoru koji iznosi preko 80 milijardi kuna, a bez rješenja toga nema pokretanja novog gospodarskog ciklusa.    

Što mislite o razlikama u porukama, jer dok Grčić tvrdi da smanjenje potrošnje (za 2,3%) utječe na otežan rast, novi ministar presudnim smatra ispuhavanje nekretninskog balona? 
Potpredsjednik Vlade pokušava uliti malo optimizma, no Lalovčeva analiza je egzaktna. Temelji se na usporedbi prihoda i dobiti te pokazuje kao najveće gubitnike trgovinu i građevinarstvo, dok su dobitnici energetski sektor i turizam. Ovisimo o domaćoj potrošnji, a ne o izvozu, uz veliki broj nezaposlenih i prikrivenu inflaciju monopolnih usluga.   

Ne postoje, dakle, pokazatelji koji bude nadu? 
Zasad ih ne vidim, naime, loši trendovi će se produbljivati.  

Očekujete li da će Linićev nasljednik nametnuti novi zakon za osnivanje nekretninskog fonda?  
Poznavajući odnose snage na gospodarskoj i političkoj sceni skeptičan sam kad se dira u odnose pojedinih moćnih lobija, posebno banaka. Sve ovisi o cijeni po kojoj bi banke iznijele nekretnine iz bilance te na čiji teret bi išla razlika između preplaćenih cijena gradnje i današnjih nižih cijena na tržištu. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Grčić , I to je profesor koji nam uči djecu ?

i on bi bio u ZNG da nije morao biti negdje drugdje po zahtjevu nadređenih, možda je planirao biti rektor sveučilišta

znači, po grčiću propadamo zbog EU? ajde da sad i to znamo [emo_smijeh]

New Report

Close