Od samo jedne koze do stotina kolutova delicija za sladokusce

Autor: Marta Duić , 20. prosinac 2018. u 22:00
Vesna Grubešić/D. Marušić/PIXSELL

Istarska sirana Vesna Loborika u proizvodnji kombinira tradiciju i moderne metode.

Obiteljski biznis proizvodnje sireva u mjestu Loborika nedaleko od Pule traje više od trideset godina. Kako tvrdi Vesna Grubešić, vlasnica obrta Vesna Loborika, temelj njihova biznisa je tradicija.

Obrt je to koji obuhvaća proizvodnju, prodaju i ugostiteljski objekt u kojem plasiraju svoje proizvode u restoranskoj ponudi. Naša se proizvodnja temelji na tradicionalnoj izradi istarskih sireva, uz primjenu suvremenih metoda sirarske tehnologije˝, objašnjava Vesna Grubešić.  Sirana je započela je s radom 1997. godine, a od 2005.godine imaju HACCP sustav kojim osiguravaju proizvodnju i zdravstvenu ispravnost hrane. Danas imaju 18 zaposlenika, a u ovaj obiteljski posao uz Vesnu uključeni su suprug, sin, kći i zet. 

Direktna prodaja najučinkovitija
"Sve je započelo 1985. godine kada je kćer dobila na poklon kozu koja je bila poticaj stvaranja onoga što imamo danas. Uskoro sam krenula po malim trgovinama prodavati svoj sir, a ubrzo smo imali i naš prvi štand na pulskoj tržnici. Uskoro je uslijedio i prvi vlastiti prodajni prostor", prisjetila se početaka Grubešić.  Imaju kooperante od 1999.godine kada su krenuli s otkupom mlijeka, a suradnju s OPG-ovima iz okolice nastavili su do danas te uz kravlje mlijeko, otkupljuju i ovčje i kozje mlijeko.

Kako kaže Grubešić, s godinama se broj kooperanata mijenjao, a trenutAČno ih imaju 12 u krugu od oko 40 kilometara. Počeli su proizvodnju u mini sirani od 50 kvadrata, a s godinama širenja došli su do trenutAČnih 700 kvadrata prostora i kotlova od 300-2000 litara.  "Ako kreneš raditi na veliko, onda je teže prodati proizvod, stoga smo se mi odlučili na manju proizvodnju i direktnu prodaju kupcima. Male količine sira šaljemo u Bruxelles i u Sloveniju u nekoliko malih restorana, a od turista naš sir najviše kupuju Nijemci, Austrijanci i Talijani", kaže Grubešić.

Kako tvrdi, njihova zadnja značajnija investicija bila su dostavna vozila za mlijeko i trgovinu i ribež koji su nabavili iz Švicarske.  ˝Kad smo počeli imali smo svega pet vrsta sira u ponudi, a danas imamo 20-ak proizvoda, od kravljih, miješanih do ovčjih kozjih sireva, zrelih sireva, jogurta, vrhnja i skute. Moj sin je završio Agronomski fakultet i krenuo s novim idejama u proizvodnji. Uz mog supruga i sina, u proizvodnji radi i šest radnika,a proizvodnja nam je najbitnija jer danas imamo tri prodajna mjesta – našu trgovinu i dvije u sklopu tržnice i dva kombija s kojima obilazimo sajmove po Istri i otocima Cresu i Lošinju. Prerađujemo 2000-2500 litara mlijeka, a kad je puna sezona i do 3500 litara", ističe Grubešić. 

Dio istarske slane košarice
Ugostiteljski prostor, točnije bistro-pizzeriju imaju od 2006. godine, a u sklopu njega je i trgovina Loborika u kojoj uz njihove proizvode nude i proizvode ostalih istarskih proizvođača poput meda, tartufa, likera i rakija, maslinovog ulja, pršuta i vina. Sir Vesna Loborika dio je i slane košarice uz vino, tartufe, kobasicu i pršut istarskih poduzetnica kojom se zajednički predstavljaju na tržištu. 

Osim proizvodnje sira, Vesnin sin ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i maslinik s 1350 maslina, a prošle su godine brendirali i svoje prvo maslinovo ulje koje baš kao i sir koriste u restoranskoj ponudi svog bistroa-pizzerije. Kako kaže Grubešić, osluškuju zahtjeve tržišta i prilagođavaju im se. "Naše male sireve smo počeli raditi na upit kupaca iz Zagreba prije sedam godina, a radimo ih s dodacima zelenog papra, tartufa, crvene paprike i maslina i na njih tržište izvrsno reagira. Nastavit ćemo osluškivati njihove želje i dalje", poručuje Grubešić.

Komentirajte prvi

New Report

Close