Novi proizvodi dodatno će povećati prihode

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Mate Botica, član Uprave Odašiljača i veza

Mate Botica, član Uprave Odašiljača i veza.

Odašiljači i veze uspješno pokreću nove projekte od važnosti sve građane te provode rebranding odnosno vizualnu transformaciju u modernu digitalnu kompaniju što ona i jest. OIV danas zapošljava oko 300 zaposlenika, većinom visokoobrazovanih i stručnih, koji održavaju i unaprjeđuju rad sustava.  Usmjerenost na napredak, potrebe korisnika i njihovo zadovoljstvo izvršenim poslom najznačajnije su vrijednosti kojima OIV mjeri i određuje ukupnu vrijednost.

A kao jedna od vrijednosti ističe se i otvorenost prema izlasku na inozemna tržišta.  Ove i proteklih godina najznačajnija ulaganja OIV-a odnosila su se na infrastrukturu odašiljačkih objekata, rekonstrukcije zgrada, zamjene antenskih stupova i sustava, energetskih postrojenja u cilju osiguravanja visoke pouzdanosti tehnologija koje ju koriste. U području usluga, uz Cronect mrežu, OIV Fire Detect AI sustav za rano otkrivanje požara, ulaganja se odnose na razvoj i implementaciju rješenja vezanih uz multimediju, OTT, HbbTV i IoT te svjetlovodne mreže velikih brzina (x100G).

Slično se planira i u narednoj godini. Nakon godine dana testnog emitiranja digitalnog radija DAB+ u Hrvatskoj, OIV kreće u drugu godinu, a radi promjene tehnologije ponovno očekuju investicije kao kod prelaska s analogne na digitalnu televiziju. U planu je i izgradnja nacionalne svjetlovodne agregacijske infrastrukture prema programu NP-BBI u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža novih generacija (NGA) za koji je OIV odlukom Vlade određen nositeljem tehničke provedbe.

U tijeku je izrada studije izvedivosti, nakon čega slijedi proces prijave i odobrenje programa kao velikog projekta. Ukupne investicije u narednom razdoblju planiraju se u iznosu od oko 100 milijuna eura, a najvećim dijelom financira se sredstvima EU fondova. Internet stvari (IoT) područje je koje se ubrzano razvija i koje dugoročno ima velik poslovni potencijal i široku primjenu. OIV razvija vlastita rješenja bazirana na LoRaWAN tehnologiji te očekuje realizaciju konkretnih projekata u području pametnih gradova.

  Interaktivna televizija temeljena na Hybrid Broadcast Broadband standardu (HbbTV) je usluga koju je OIV već počeo pružati, a očekuje se daljnji razvoj i proširenje iste. Najveći izazov koji slijedi, uz već spomenuti NP-BBI program koji posebnu važnost ima za sve građane RH, svakako je zadržati poziciju vodećeg mrežnog operatora u područjima osnovne djelatnosti. Pouzdanost infrastrukture i izvrsnost stručnih zaposlenika preduvjet su daljnjeg razvoja i jamstvo uspjeha.   Financijski rezultati su svake godine bolji od one ranije. Investicije rastu i ostvaruju se. Novi proizvodi dodatno će povećati prihode, a tome kao generalnom cilju teži svaka kompanija koja provodi strateške ciljeve, a sukladno tehnološkim promjenama brzo se prilagođava.

Komentirajte prvi

New Report

Close