Kako komentirate izvješće EK koje navodi da je ekonomska klima u Hrvatskoj osjetno poboljšana?

Autor: Poslovni.hr, Luka Vojvodić , 31. kolovoz 2014. u 22:00
Adam Rendulić, Arator

Adam Rendulić ne vidi u tome veliki značaj već smatra da su Hrvatskoj potreba strana ulaganja.

Držim da ekonomska klima sama za sebe nema velike koristi za hrvatsko gosdpodarstvo, ona je samo preduvjet i prilika da se nešto pokrene.

Potrebna su nam ulaganja, pošto Hrvatska nema novca to su strana ulaganja koja i dalje obilaze Hrvatsku. Dokaz tomu je propala investicija Amerikanaca u poslovnu zonu Vukovara vrijedna 200 milijuna dolara, koji su zbog zapreka u državnoj administraciji ulaganje preselili u Mađarsku. 

Koliko poboljšanje klime od nekoliko bodova u izvješću Komisije stvarno utječe na hrvatsko gospodarstvo?
Pozitivno izvješće Europske komisije, po meni, najviše utječe na podizanje morala i stvaranje pozitivne slike o prilikama u gospodarstvu. Vjerojatno je da će se najavljenim povećanjem plaća i objavama sličnih istraživanja pokušati ohrabriti ulaganja i povećanje potrošnje.  

Očekujete li jačanje hrvatskog gospodarstva u skoroj budućnosti?
Teško je biti optimističan pošto nam BDP pada već jedanaesti kvartal zaredom, a najave su da će se taj  negativan trend i dalje nastaviti. Treba se usredotočiti na dugoročna rješenja kao što su smanjivanje administrativnog opterećenja za ulagače, posebno strane investitore koji imaju potreban kapital za pokretanje hrvatskog gospodarstva. Poznato je da u državnoj administraciji postoji određeni otpor, što je obilježje nespremnosti za promjene, no to ne smije dovoditi do toga da propadnu vrijedne investicije poput one u poslovnoj zoni Vukovara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close