Začetak nove hrvatske industrije: Od ljeta 2017. proizvodit ćemo dronove

Autor: Bernard Ivezić , 07. rujan 2016. u 14:01
Foto: Thinkstock

Sada je samo pitanje kad će hrvatska brodogradilišta početi raditi autonomne robotske brodove, vlakove i tramvaje.

Sada je još samo pitanje kad će hrvatska brodogradilišta početi raditi autonomne robotske brodove, Đuro Đaković vlakove, a Končar autonomne robotske tramvaje.Tvrtke poput Dok-inga već rade autonomna vozila za rad u rudnicima i razminiranje. Rimac Automobili rade na razvoju tehnologija za autonomnu vožnju, a zagrebački startup Hipersfera, službeno je, sprema se do ljeta iduće godine lansirati prvu autonomnu letjelicu domaće proizvodnje, odnosno prvog hrvatskog drona.

Singapurski investitor Patrick Teng doista je uložio u tvrtku Hipersfera koju je osnovao Bojan Pečnik. To još nije vidljivo u sudskom registru, ali nam je potvrdu investicije dao sam osnivač, koji zajedno sa svojim timom sada punom parom u zagrebačkom Tehnološkom parku radi na realizaciji projekta.

Kolika je vrijednost investicije zasad nije poznato. Osim što se može naslutiti da još nema govora o razini od 100 milijuna kuna ulaganja s čim se mogu pohvaliti Rimac Automobili. No, bez obzira na to, ovo je jedna od najzanimljivijih vijesti iz hrvatskog gospodarstva u dugo, dugo, dugo vremena.

Novi izvozni proizvodi

Poput brodova, traktora, automobila, vlakova i tramvaja, tako su i letjelice složeni visoko-tehnološki proizvodi u čijoj izradi sudjeluju obično brojni partneri i kooperanti. Hrvatskoj nedostaje više upravo takvih izvoznih proizvoda. To je razlog zašto se spašavala brodogradnja. Zato se, a to ujedno može biti i razlog zašto bi se trebalo jače poduprijeti sve tvrtke, koje poput Hipersfere, Dok-Inga i Rimac Automobila, mogu stvoriti neku novu domaću industriju prijevoznih sredstava.

 

Nove tehnologije

Tvrtke poput Dok-inga već proizvode autonomna vozila za rad u rudnicima i razminiranje, Rimac Automobili rade na razvoju tehnologija za autonomnu vožnju, a zagrebački startup Hipersfera sprema se do ljeta iduće godine lansirati prvu autonomnu letjelicu domaće proizvodnje

To je ujedno i razlog zašto bi Hrvatskoj itekako dobro došlo da se priča o izgradnji svemirske luke i razvojno-istraživačkog centra u Udbini napokon pretoči iz riječi u djela.

Uzori mladima

Poduzetnicima i mladima u Hrvatskoj danas je nužno da imaju radišne, sposobne i znalačke uzore, a ne one koji uspjevaju isključivo političkim vezama. Na radišnosti, sposobnosti i znanju svoju je karijeru sazdao Vjekoslav Majetić iz Dok-inga, jednako kao i Mate Rimac iz Rimac Automobila, a isto vrijedi i za Hipersferinog Bojana Pečnika.
Ovaj potonji kreativni je zagrebački astrofizičar koji je doktorirao u Njemačkoj na institutu Max Planck, a u domovinu se vratio kako bi uveo inovacije u znanstvenu zajednicu. Neko vrijeme radio je kao direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, a zatim se potpuno posvetio vlastitom projektu Hipersferi.
Njegova je tvrtka prije dvije godine testirala svog drona, koji se na tržištu nadmeće kao svjetski najjefikasniji sustav za aeronadzor teritorija.
U tvrtku je isprva 1,4 milijuna dolara uložilo pet investitora među kojima su poslovni anđeo Saša Cvetojević te državna inovacijska agencija Hamag-Bicro. Sada im se priključio uspješni burzovni mešetar, osnivač i izvršni direktor Six Capitala, investicijskog društva sa sjedištem u Singapuru. Podršku Hipersferi dao je i Tehnološki park Zagreb, ali tek treba vidjeti na koje sve načine.
U idućem će se razdoblju vidjeti je li riječ o pukoj slučajnosti ili začetku suradnje između različitih političkih stranaka na smislenijem razvoju hrvatske industrije.

Ojačati poslovne anđele

Za uspjeh startupa nužno je razviti tržište kapitala, odnosno ojačati zajednicu poslovnih anđela, stvarno pokrenuti domaće VC fondove, a ne samo o tome govoriti, otvoriti se prema ulaganjima stranih poslovnih anđela i VC fondovima. Banke ne mogu financirati takve poslovne poduhvate, jer to ne rade ni u inozemstvu. Usto, potrebno je otklanjati prepreke skaliranju globalnog biznisa odavde, iz Hrvatske. Nažalost, osim konkretne, ali skromne pomoći domaćoj zajednici poslovnih anđela te investicije singapurskog ulagača, zasad nismo vidjeli ništa osim obećanja. Možda bi dobar početak bio da, kao u slučaju brodova, Hrvatska vojska ili granična policija budu prvi korisnici Hipersfere, a da hrvatska diplomacija pomogne u promociji, ne samo hrvatskih dronova već svih naprednih hrvatskih tehnoloških proizvoda.

Komentari (1)
Pogledajte sve

je sigurno će proizvoditi, za koga?? pogotovo će to podržati DGU i CAA koji i sada sve ubijaju u pojam sa nebuloznim zakonima iz prahistorije o korištenju bespilotnih letjelica

New Report

Close