Orbán može biti miran dok je Njemačka Mađarskoj prvi ekonomski partner

Autor: Slawomir Sierakowski , 19. lipanj 2017. u 22:00

Nastavak provođenja politike smirivanja usmjerene prema Orbánu nema smisla, ako se Srednjoeuropsko sveučilište u Mađarskoj primora na zatvaranje, vlada njemačke kancelarke Angele Merkel snosit će znatnu količinu odgovornosti.

Još tijekom 1990-ih, u ranim danima postkomunističke tranzicije Središnje Europe, sadašnji poljski de facto vođa Jarosław Kaczyński nespretno je izjavio: "Sad je naš prokleti red". Nedavno je Imre Kerényi, povjerenik za kulturu mađarskog premijera Viktora Orbána, koji je i sam bio komunist prethodno 1989. godini, izjavio gotovo isto: "Na nama je red."

Poljski zamjenik premijera i ministar kulture Piotr Gliński upravo je smijenio međunarodno renomiranog umjetnika Jana Klatu s mjesta direktora krakovskog Starog teatra, jedne od poljskih istaknutih kulturnih institucija. Na njegovo mjesto postavio je Mareka Mikosa, bivšeg kazališnog kritičara bez ikakvog iskustva u upravljanju kazalištem ili režiranju predstava. Više od 80 direktora, uključujući istaknuta imena kao što su Krzysztof Warlikowski, Krystian Lupa i Mariusz Treliński udružili su se radi bojkota suradnje s novim vodstvom kazališta, kao i sa šireg stajališta u cilju protesta protiv kulturne politike sadašnje vlade.  Mađarska vlada već dugo ima potpunu kontrolu nad kazalištima i javnim sveučilištima. No upravo je bacila oko na privatnu instituciju: Srednjoeuropsko sveučilište.

Nemoć Europske unije
Europski Parlament usvojio je 17. svibnja rezoluciju uperenu protiv mađarskog zakonodavstva koja ima za cilj primorati Srednjoeuropsko sveučilište na zatvaranje. No, to je slaba utjeha Orbánovim kritičarima, jer ta rezolucija ne sankcionira samog Orbána. Svojim neuspjehom uvođenja sankcija zemljama koje krše njene zakone i ne postupaju u skladu s njenim vrijednostima, Europska unija samo iskazuje vlatitu nemoć i potiče još nečuvenije ponašanje osoba poput Orbána i Kaczyńskog. Članak 7 Lisabonskog ugovora odnosi se na suspenziju glasačkih prava za neprincipijelne zemlje članice EU. Međutim, za takvu "nuklearnu opciju" neophodna je jednoglasna odluka svih zemalja članica EU i svi znaju da se ona nikad neće primijeniti.

Doista, Članak 7 u tolikoj je mjeri neučinkovit da on zapravo služi interesima onih koji krše pravila time što ni u kom slučaju ne jamči da će oni biti kažnjeni. Orbán vara EU već godinama i potiče ostale populiste na provedbu vlastitih autoritarnih ciljeva – još k tome uz pomoć EU fondova. No, slabljenje vladavine prava nije problem samo u Mađarskoj ili Poljskoj.  Budući da zemlje članice moraju uzjamno priznati presude vlastitih sudova, preuzimanje mađarskog ili poljskog pravosuđa od strane populista narušava cjelokupni pravni poredak EU. Narušavanje demokracije u Mađarskoj i Poljskoj stoga predstavlja narušavanje i same europske demokracije. Ako nema slobode štampe u Mađarskoj, kako možemo znati jesu li predstavnici te zemlje u Europskom parlamentu bili demokratski izabrani i postupaju li u dobroj vjeri? 

CSU-ova zaštita
Činjenica da se to moramo pitati pokazuje da su tekući mehanizmi obrane liberalne demokracije neučinkoviti i da sankcije nikad neće stupiti na snagu. Naposljetku, sve ovisi o političkoj volji pojedinih zemalja članica. Ne postoji nada da će Orbán i njegova stranka Fidesz odstupiti u skoroj budućnosti. Orbán, koji je znatno sposobniji političar od Kaczyńskog, ima tako čvrstu kontrolu vlasti da će Mađari morati čekati vanjski pritisak kako bi se situacija promijenila. Čak i Njemačka, jedina zemlja koja može imati značajan utjecaj, nije uspjela zaustaviti Orbána i zatvaranje Srednjoeuropskog sveučilišta. Četiri su čimbenika do sada djelovala u Orbánovu korist. Prvi je lojalnost unutar Europske pučke stranke (EPP), frakcije nacionalnih političkih stranaka desnog centra u Europskom parlamentu.

Iako je ta veza pomalo izgubila na važnosti, činjenica je da, od 199 članova Europske pučke stranke koji su glasali, 107 je glasalo protiv rezolucije od 17. svibnja, dok ih je 40 bilo suzdržano, a samo je 67 glasalo "za".  Politički vjetrovi u Europi ne pušu u smjeru ljevice. Doista, Europska pučka stranka drži prednost od 27 zastupničkih mjesta nad Socijalističkom strankom u Europskom parlamentu. Stoga, zašto se Europska pučka stranka i dalje ponaša poput Orbanovog taoca? Nadalje, za razliku od Kaczynskijeve Stranke zakona i pravde (PiS), Fidesz ima još jednu ekstremniju stranku sa svoje desne strane – Jobbik – koja uživa znatnu podršku. Orbán može držati Njemačku i ostale na odstojanju pouzdajući se u sumorne izglede da će vlada koju predvodi Jobbik doći na vlast umjesto njega.

Međutim, ta prijetnja brzo gubi na važnosti, dok se Jobbik sve više pomiče prema centru, a Fidesz se naginje u desno. Treće, Orbánov savez s Horstom Seehoferom, čelnikom Kršćanske socijalne unije (CSU) u Bavarskoj, omogućuje mu dodatnu političku zaštitu. Seehofer dijeli Orbánov stav o izbjeglicama i ponaša se prema Mađarskoj na sličan način na koji se Njemačka ponaša prema Turskoj. "Danas Bavarske granice brani Mađarska," rekao je Orbán na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Seehoferom održanoj u rujnu 2015. godine, prije nego je nazvao sam sebe "kapetanom jedne od graničnih tvrđava bavarskog ministra-predsjednika." Europska unija plaća Turskoj u eurima, dok Seehofer plaća Orbánu toleriranjem politike koju ne bi trebao tolerirati niti jedan njemački političar. 

Njemački politički interesi
Četvrti čimbenik su, naravno, njemački politički interesi. Njemačke tvrtke zarađuju znatne količine novca u takozvanoj Višegradskoj četvorci – Republici Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj – koje zajedno predstavljaju najvećeg trgovinskog partnera Njemačke. U ovom slučaju jedan neznatan dio, koji predstavlja Mađarska, kontrolira cijelu situaciju, pa i Njemačku. Mađarska je Njemačkoj 14. po redu trgovinski partner po pitanju izvoza i uvoza.

Za usporedbu, Poljska je Njemačkoj 8. po redu partner vezano uz izvoz i 6. po redu partner po pitanju uvoza.  No, Njemačka je Mađarskoj najveći ekonomski partner, obzirom da na nju otpada više od 30% izvoza i više od pola izravnih stranih ulaganja. Jedno od tri radna mjesta u Mađarskoj otvara neka njemačka tvrtka. Ukratko, Njemačka bi mogla izvršiti značajan pritisak na Mađarsku. Nastavak provođenja politike smirivanja usmjerene prema Orbánu nema smisla. Ako se Srednjoeuropsko sveučilište primora na zatvaranje, vlada njemačke kancelarke Angele Merkel snosit će znatnu količinu odgovornosti. 

© Project Syndicate, 2017.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Slušao sam jednog Mađara na TV koji je emigrirao iz Mađarske. Priča užasne stvari o Viktoru Orbanu. Slična situacija je i u Poljskoj. Orban je pokazao svima svoju osobnu iskaznicu – žilet žicu na granici. I u Poljskoj i u Mađarskoj vlast je izborila ekstremna desnica. Dogovor oko INA-e sa Mađarima će ići jako teško. Koča Popović je tvrdio da je nacionalizam najniži oblik društvene svijesti. U Poljskoj i Mađarskoj je na vlasti ekstremni desni nacionalizam. Svaki nacionalizam teži širenju teritorije. Ja osobno čekujem širenje Mađarske na jug a Poljske na istok.

New Report

Close