Za prošlu godinu ocjena 2,64, ove bi mogla biti bolja

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 06. veljača 2017. u 22:00
Željko Lovrinčević, Damir Novotny,Sandra Švaljek, Velimir Šonje i Guste Santini

Iskazani optimizam je opravdan, jer očekivana stopa rasta od 3 posto nije skroman već stabilan rast.

Gospodarstvenici iz 403 tvrtke koji su sudjelovali u tradicionalnoj anketi 'Poslovna očekivanja' Privrednog vjesnika ocijenili su prošlu godinu sa 2,64, što je bolje od one za 2015., ali i bolje od prethodnih nekoliko od kada imamo krizu. U ovoj godini ta ocjena bi mogla biti i bolja  s obzirom na njihova očekivanja u poslovanju, kao i ona koja su iznijeli analitičari, te ministar financija Zdravko Marić.

"Iskazani optimizam je opravdan, jer očekivana stopa rasta od 3 posto nije skroman već stabilan rast", rekla je Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta koja je ujedno i dobitnica nagrade 'Gorazd Nikić' za najbolju analitičarku u prošloj godini.  Švaljek je i kao njezini kolege istaknula da taj rast nije zajamčen i da je potrebno puno truda da se održi. Analitičar Željko Lovrinčević rekao je da imamo situaciju, kako se izrazio, ' padanja snijega'  u kojoj politika središnjih banaka stvara dobru makroekonomsku sliku. No,kaže,  pitanje je kakvi su parametri ispod tog snijega. "Nisu dobri, isti nas problemi muče kao i prije deset godina – od javnog duga do javnog sektora, pa stoga treba što prije krenuti s reformama".

Analitičar Damir Novotny nadovezao se rekavši da se 'snijeg otopio' a to je vidljivo kroz našu slabu ekonomiju koja je na samom začelju u EU.  "Imamo nisku produktivnost i visoku razinu javnog duga", rekao je Novotny. Analitičar Velimir Šonje rekao je kako je rast skroman s obzirom na onaj koji nam je potreban, ali ipak robustan, jer se temelji na povećanju izvoza, nedužničkom inozemnom financiranju te spontanom rastu konkurentnosti uslijed restrukturiranja privatnog sektora. "Država bitno zaostaje za privatnim sektorom i to je prijetnja da u sljedeći ciklus negativnih ekonomskih kretanja opet uđemo nepripremljeni", napominje Šonje. Kao sektore u kojima država mora provesti sveobuhvatne reforme Šonje je naveo obrazovanje, pravosuđe, javnu upravu te državna i javna poduzeća.

Ministar financija Zdravko Marić naveo je i reforme u zdravstvenom i mirovinskom sustavu. Istaknuo je kako je ključ uspješnog upravljanja javnim financijama na rashodnoj strani proračuna, uz istodobno provođenje reformi. Pri tome, rekao je, reforma pravosuđa uz porezni sustav je ključ za gospodarsku stabilnost, pa tako i stvaranje uvjeta za veću zaposlenost. Gospodarstvenici su u anketi rekli kako je smanjenje poreza i doprinosa na rad ključno za izlazak iz krize, a Marić je obećao da će ove godine započeto rasterećenje poreza nastaviti. U svojim očekivanjima gospodarstvenici su rekli da ove godine očekuju daljnji rast BDP-a, njih oko 60 posto nešto veće prihode.  

Komentirajte prvi

New Report

Close