‘Za lansiranje malih satelita iz Udbine već imamo prednarudžbe teške 2,37 mlrd. dolara’

Autor: Bernard Ivezić , 04. ožujak 2015. u 22:00
Slađan Zovko, suvlasnik 49% tvrtke S3 Hrvatska/M. Lukunić/PIXSELL

Imaju 237 prednarudžbi velikih svjetskih kompanija, banaka i drugih institucija, otkriva Slađan Zovko.

Swiss Space Systems (S3), koji vojni aerodrom u Udbini planira pretvoriti u svemirsku luku, ima 237 prednarudžbi za male satelite i njihovo lansiranje u svemir, doznaje Poslovni dnevnik.

Budući da tvrtka u paketu prodaje satelite i lansiranje za 10 milijuna dolara, vrijednost prednarudžbi vrtoglavih je 2,37 milijardi dolara. Slađan Zovko, suvlasnik 49 posto tvrtke S3 Hrvatska i, kako neslužbeno doznajemo, dioničar švicarskog holdinga S3, kaže da su predbilježbe za satelite napravile velike banke i međunarodne kompanije. "Imamo 237 prednarudžbi velikih svjetskih kompanija, banaka i drugih institucija, a tržište nam je veliko jer Google i Facebook su jedni od interesenata za takvu vrstu satelita", kaže Zovko. Holding Swiss Space Systems prije dvije godine osnovao je bivši vojni pilot i inženjer Pascal Jaussi s prvim švicarskim astronautom Claudeom Nicollierom.

 

70milijuna

eura ukupna vrijednost greenfield investicije u Hrvatsku

Godinu kasnije kompanija je za partnere dobila Europsku svemirsku agenciju, francuskog proizvođača aviona Dassault Aviation i belgijski Von Karman Institute. Ove godine tvrtku je poduprla švicarska vlada, zbog čega je na predstavljanju njezine podružnice u Hrvatskoj bio i švicarski veleposlanik u Zagrebu Stefan Estermann. Zovko navodi kako su u Švicarskoj upravo dobili nagradu kao najbolji novi poduzetnički projekt jer imaju tehnologiju koja im omogućuje da ponude najjeftiniju uslugu lansiranja u svemir. "Ono što mi možemo ponuditi za 10 milijuna dolara NASA naplaćuje do deset puta više, a naši najbliži konkurenti četiri do pet puta su skuplji", kaže Zovko.

Popis konkurenata uistinu je impresivan. Osim NASA-e, tehnologije za povoljna lansiranja u svemir i svemirski turizam razvijaju tvrtke poput SpaceX-a Elona Muska, Virgin Galactica Richarda Bransona, Boeinga te drugih konkurenata iz SAD-a, Rusije, Indije i Kine. "Europska Svemirska Agencija na našu tvrtku S3 gleda kao što se u SAD-u gleda na SpaceX", odgovara na to Zovko. Objašnjava da Unija želi uhvatiti korak u svemirskoj industriji. Trenutačno tvrtke iz Unije drže samo četiri posto tog tržišta, dok one iz SAD-a imaju udjel od 40 posto. "Samo industrija malih satelita, na koju mi ciljamo, vrijedi 250 milijardi dolara", kaže Zovko. Usto, navodi da planiraju prodavati i održavanje satelita, Zero-G letove i interkontinentalne letove.

Plan tvrtke S3 je od iduće godine nuditi pokazne Zero-G letove s Plesa. Od 2018. žele krenuti s lansiranjem satelita iz Udbine, a nakon 2020. s interkontinentalnim letovima. "Omogućili bismo letove od Udbine do Kalifornije za sat i 15 minuta po cijeni od 5000 dolara, a slično bi vrijedilo za letove iz Japana i Australije u Udbinu", kaže Zovko te objašnjava da takvi letovi sada traju najmanje 11 sati. Dodaje kako u svemirsku luku u Udbini planiraju uložiti 50 milijuna eura. Dodatnih 20 milijuna uložili bi u centar izvrsnosti. Dio proizvodnje otvorili bi hrvatskim tvrtkama, a želja im je projekt razvijati u smjeru takozvanog S4 centra za buduće svemirske tehnologije. "Osim 70 milijuna eura greenfield investicije i posla za hrvatske tvrtke i znanstvenike, u prvom bismo mahu otvorili od 150 do 200 novih radnih mjesta, a u konačnici bismo trebali 800 do tisuću ljudi na poslovima u Udbini", zaključuje Zovko.

Sve za koncesiju

Dugi pregovori s Hrvatskom vojskom
Zovko kaže da neformalno s HV-om razgovaraju  već godinu dana te da se nadaju da bi ove godine mogli sklopiti partnerski ugovor koji bi im omogućio koncesiju na aerodrom u Udbini.

Poznat prvi kupac
Švicarska biotehnološka kompanija Spacepharma prvi je kupac tvrtke S3, čije je ime javno objavljeno. Spacepharma je od S3 naručila izradu i lansiranje 28 malih satelita, i to od 2018.

Komentari (5)
Pogledajte sve


Zašto baš u Udbinu? Udbina im je naročito interesantna jer iznad nje nema zračnih koridora. Iz tog razloga se ne mogu za ovakav projekt iskoristiti postojeće zračne luke. Benefiti od ove investicije su brojne, a naročito po pitanju educiranja i dobivanja prilike da naši mladi znanstvenici stasaju u najrazvijenijoj (svemirskoj) industriji, što može kasnije imati za posljedicu pozitivan efekt na razvijanje novih high-tech industrija u RH. Što imamo tamo da smo toliko skeptični prema ovoj investiciji? Nećemo da 'vanzemaljci prave neke svoje cirkuse', kako se jedan Ličanin izjasnio u prilogu na Dnevniku Nove TV?

ne znam o čemu se tu radi, ako oni traže neke subvencije, besplatna zemljišta i slične stvari – treba 10 puta prije promisliti prije nego će im se to dati tj. osigurati se dobrim ugovorom (ako je to u RH ikom u cilju)

Ako zbilja žele ulagati po PS-u bez nekih mućki i varanja – treba im se omogućiti da realiziraju u što kraćem roku.

I to je to.

a zec u šumi….

Zašto baš u Udbinu? Udbina im je naročito interesantna jer iznad nje nema zračnih koridora. Iz tog razloga se ne mogu za ovakav projekt iskoristiti postojeće zračne luke. Benefiti od ove investicije su brojne, a naročito po pitanju educiranja i dobivanja prilike da naši mladi znanstvenici stasaju u najrazvijenijoj (svemirskoj) industriji, što može kasnije imati za posljedicu pozitivan efekt na razvijanje novih high-tech industrija u RH. Što imamo tamo da smo toliko skeptični prema ovoj investiciji? Nećemo da ‘vanzemaljci prave neke svoje cirkuse’, kako se jedan Ličanin izjasnio u prilogu na Dnevniku Nove TV?

tolika para i baš u udbinu !? nešto mi je tu čudno…

New Report

Close