Vlada položila fiskalni ispit, rashodi u BDP-u lani smanjeni 2,1 posto

Autor: Marija Brnić , 17. svibanj 2013. u 16:54
Ministar Slavko Linić najviše je zadovoljan urednijom naplatom poreza/PIXSELL

Uz izvješće o izvršenju državnog proračuna za 2012. , Vlada je prvi put podnijela i izvješće o izvršenju fiskalnih pravila za prošlu godinu.

Najavljivane promjene zakona o PDV-u jučer su u zadnji čas povučene s dnevnog reda Vlade, kako bi se, po pojašnjenju ministra financija Slavka Linića, veća važnost dala izvješću o izvršenju državnog proračuna za 2012. i po prvi put u Hrvatskoj predanom izvješću o izvršenju fiskalnih pravila.

A oba su izvješća, složili su se svi u Vladi, zadovoljavajuća, jer daju znak da se uspjelo provesti određenu fiskalnu konsolidaciju.Ukupan proračunski manjak u 2012. bio je 11,2 milijardi kuna, što je 3,4 posto BDP-a, a, ponosan je Linić, i za 0,2 posto ispod planirnih 11,7 milijardi kuna. Smanjenje i na razini proračuna opće i središnje države još je veće gleda li se podatke za 2011., kad je na razini opće države deficit bio 14,9 milijardi kuna i 4,5 posto BDP-a, a središnje države 14 milijardi ili 4,2 posto BDP-a. Dokaz je to, po Liniću, ušteda na rashodovnoj strani, i to po svim stavkama osim financijskih, koji su rezultat preuzetih dugova za brodogradnju. Linić je zadovoljan i prihodima, iako je 109,8 milijardi kuna 0,5 posto ispod plana.

No, prihod je veći 2,3 posto nego 2011., što Linić vidi kao rezultat veće fiskalne discipline. Što se fiskalnog pravila tiče, pred Vladom je bila obveza smanjenja udjela rashoda općeg proračuna u BDP-u za 1 posto u odnosu na 2011. Po metodologiji EU ESA-95, koja u obračun uzima i neplaćene obveze, razmatranje je provedeno i po podacima koji uključuju planirani rast BDP-a, ali i po podacima korigiranima s ostvarenih 2 posto pada BDP-a. No, po oba je izračuna, kaže Linić, Vlada udovoljila fiskalno pravilo za 2012., jer je postignuto smanjenje rashoda za 2,6, odnosno 2,1 posto BDP-a. Uspjeh Vlade podacima za prvi kvartal osnažio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Raste zaposlenost, potrošački optimizam, oporavlja se industrija, građevinarstvo… "Vidjet ćemo hoće li se taj trend održati, no nešto se događa", kaže Grčić.    

Premijer o CA

'Promjene ili nestanak'

Alternativa promjenama je nestanak, poručio je prosvjednicima u Croatia Airlinesu premijer Zoran Milanović, napominjući da nitko neće preuzeti tvrtku u problemima, već samo njezine linije. Iznio je i podatak da je država, dok za CA otplaćuje avione i dok CA ne zarađuje ni plaće, bivšem menadžeru za ugovorenu otpremninu platila 4 milijuna kuna bruto. Takvi ugovori, tvrdi, više nisu praksa, a od 1. srpnja pravila će biti još stroža. U hitnu proceduru poslan je zakon o transparentnosti tokova javnih sredstava koji limitira upumpavanje državnog novca u javne tvrtke i nalaže jasno vođenje računa po EU pravilima.

Komentirajte prvi

New Report

Close