Uz Mamiće uhićen S. Stipančić, stručnjak za offshore tvrtke

Autor: Saša Paparella , 18. studeni 2015. u 22:01
Zdravko Mamić i društvo uhićeni su zbog navodnih malverzacija teških 78 mil. kuna/Slavko Midžor/PIXSELL

Zbog sumnjivih transfera ponovno uhićeni Zdravko Mamić i Damir Vrbanović te Mario Mamić i Igor Krota.

U srijedu su ponovno uhićeni izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a, koji su privođeni i u srpnju ove godine.

OvAJ je put uhićen i Zdravkov sin, nogometni menadžer Mario Mamić, ali i poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota. Meta istrage su sumnjivi transferi Dinamovih nogometaša obavljeni preko nekadašnje agencije Mamić sport agency, uz navodnu štetu od 78 milijuna kuna. I dok je karijera Mamića i Vrbanovića dobro znana domaćoj publici, Stipančić i Krota, poduzetnici povezani s desetak hrvatskih i nizom stranih tvrtki, nisu osobe iz javnog života. Zanimljivo je da se jedna od njihovih tvrtki registriranih u RH zove Legal Business Consultants (LBC) i pomaže onima koji ne žele platiti porez državi u kojoj žive. "LBC je pouzdan partner kod osnivanja offshore i rezidentnih kompanija.

U roku od jednog do 15 dana osnovat ćemo kompaniju s imenom po vašem izboru, a možemo ponuditi gotove kompanije spremne za korištenje. Najčešće organiziramo osnivanje kompanija na lokacijama s nula posto poreza kao što su Britanski Djevičanski Otoci, Bahami, Mauricijus i Belize, koje plaćaju fiksni godišnji porez i vode poslovanje bez knjigovodstva", navodi se na tvrtkinu sajtu. Ponekad njihova imena ipak izbiju na površinu, kao kad je Damir Kajin u svibnju ove godine na tiskovnoj konferenciji u Buzetu naveo Stipančića i Krotu kao "investitore u planiranu kompostanu u buzetskoj Maloj Hubi, uz dvojbenu slovensku ekipu". Dodao je da tu priču gura predsjednik IDS-a Boris Miletić, navodni Stipančićev bratić.

Kajin je rekao i da se uz Stipančića i Krotu "vežu sumnjivi poslovi u Ukrajini", pozivajući se na nalaz revizije tamošnjeg Ministarstva financija u kojem se piše o pranju novca preko paravan tvrtki. U izvješću je Stipančić definiran kao partner Željka Granatira, koji je 2009. organizirao gostovanje Hrvatskog centra za razminiranje u Ukrajini. Navodi se i da su preko svoje britanske tvrtke prodavali automobile specijalne namjene ukrajinskoj vladi "koja većinu tih vozila nije trebala, a prodaja se odvijala mimo javnoga natječaja".Kajin je podsjetio i da se "Stipančića veže uz aktivnosti u Republici Srpskoj povezanih s obitelji Milorada Dodika".

Sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je, naime, priču o povlaštenom kreditu od tri milijuna maraka koji je Dodik dodijelio Farmlandu, farmi krava u njegovu zavičaju. Kao vlasnik farme naveden je američki Farmland LLC kojIm upravlja britanska investicijska grupa Tylney Directors Ltd, a čiji je jedini član UO-a Sandro Stipančić. Farmu osigurava Elite Security, sastavljen od bivših pripadnika vojno-policijskih struktura RS-a. Direktor Farmlanda godinama je bio sadašnji HEP-ov menadžer Hrvoje Capar.   Nadalje, Stipančić je 2008. preuzeo od Ive Pukanića udjele u tvrtkama Ekran, Plaga projekt i Mansito, prepustivši ih potom Pukanićevu prijatelju Andriji Keviću, koji je trenutno na izdržavanju kazne zbog financijskih malverzacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close