Uvodi se sustav odgovornosti za 60.000 državnih službenika

Autor: Marija Brnić , 10. lipanj 2014. u 11:43
Premijer Milanović na Danu poduzetnika/Davor Puklavec/PIXSELL

Teži se tome da se umjesto zakona o državnim službenicima na činovnike primjenjuje zakon o radu.

Bez ozbira na otpore, zakon o radu sigurno će uskoro biti na stolu u Banskim dvorima, no spremna su još dva zakona kojima se regulira javni sektor i sustav nagrađivanja javnog sektora, najavio je  potpredsjednik Vlade Branko Grčić na tradicionalnom okupljanju gospodarstvenika Dan poduzetnika, koji se u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održao u ponedjeljak u hotelu Westin pod nazivom "Vrijeme promjena".

Međutim, niti sam potpredsjednik Grčić poduzetnicima nije još mogao iznijeti bilo kakve detalje izmjena, pa čak niti dati procjenu kada bi se ta dva zakona mogla naći pred Vladom. Stoga i poduzetnici zasad ostaju suzdržani u ocjenama ovih najava, iako od ovih zakona imaju velika očekivanja, o čemu svjedoči i velika pozornost koju je status državnih i javnih službi u funkciji razvoja gospodarstva dobili u govorima najvećih hrvatskih poslodavca na Danu poduzetnika. U resornim ministarstvima informacije o ovim dugo najavljivanim zakonima daju tek na "kapaljku". Ministarstvo uprave potvrdilo nam je da se pripremaju izmjene zakona o državnim službenicima, no uputili su nas na Ministarstvo rada koje dobilo, kako kažu, za deficit znatno važniji zadatak izrade izmjena zakona o plaćama u javnim službama.

U oba resora vlada potpuna zavjera šutnje oko zakonskih prekrajanja, no zanimljivo je da ipak ne odbacuju ranije najave iz ministarstva gospodarstva i ministarstva vanjskih poslova, pa i samog ministarstva rada, kako će se težiti da se umjesto zakona o državnim službenicima i na činovnike primjenjuje zakon o radu. Drugim riječima, 60-ak tisuća državnih službenika ne bi imali rješenja o namještenju, nego bi dobivali ugovor o radu. No, to nam u Ministarstvu uprave nisu mogli potvrditi. Kažu tek da će se neke procese iz tog zakona uvelike pojednostaviti. Premda se o nužnosti izmjena ovih zakona već dugo razgovara, očigledno je da su novi zakonski okviri još u povojima i da se tek pripremaju prvi nacrti, ali ih je najavio sam potpredsjednik Vlade Grčić potaknut nizom kritika upućenih iz redova poduzetnika na razinu usluge koju javni servis gospodarstvu pruža u Hrvatskoj.

Branko Roglić, predsjednik Orbico Grupe, pobro je aplauz za govor u kojem iznosi svoje iskustvo i usporedbu hrvatske i administracije u Poljskoj. U Poljskoj službenik radi za poduzetnika, a kod nas vas službenik uvjerava da to što želite nema smisla", kaže Roglić. Zaključuje da dok god se ne počne vrednovati rad u kancelarijama gospodarstenici u Hrvatskoj neće na "zelenu granu". Nemoguće je, kaže ugledni poslodavac, da državne institucije provode tehnološku modernizaciju, a da broj zaposlenih u njima ostaje idalje nepromijenjen ili i raste. Državne službe i tvrtke mora se voditi na jednak način kao i privatne tvrtke, poručuje.Zanimljivo svjedočanstvo imao je i poduzetnik Luka Abrus, direktor tvrtke Pet minuta. Iskustvo s javnim natječajem u Hrvatskoj bila je za njegovu tvrtku "noga u guzicu", otišli su u SAD i ne znaju što je birokracija.

"U Hrvatskoj imamo dojam da stalno moramo dokazivati nevinost. U SAD smo svi nevini, uredno popunjavamo porezne i druge prijave, ali siguran sam da kad pogriješiš, bolje da te nema", kaže Abrus, prokomentirajući kako je u Hrvatskoj obrnut slučaj.Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić istaknuo je kako se nijedan organizam neće promijeniti sam na svoju štetu. "Neće se administracija sama reducirati, poticaj mora doći izvana, od Vlade, kojoj u ovom slučaju treba plan i konsenzus svih", poručio je Mudrinić, upozoravajući da ukoliko se ne krene hrabro u taj pothvat, životarit će se do nove Vlade, kojoj će opet trebati pola godine za ustrojavanje i godinu da shvati što je zatekla. "Vremena za to nemamo", poručuje Mudrinić. On zaključuje i kako smo mi u Hrvatskoj i od socijalizma i od kapitalizma preuzeli sve ono najgore, te da se u državi mora početi cijeniti rad, obrazovanje i odgovornost, i to ne evolucijski, nego "skokovitim pristupom".

HUP SKOR

Odlazak u inozemstvo

Negativna percepcija poduzetnika godinama je status najpoželjnijeg poslodavca davala državi. No, i to se, pokazuje istraživanje o provođenju reformi HUP SKOR, ozbiljno mijenja. Ali ne u korist hrvatskih poduzetnika. Prije tri godine u državnoj službi htjelo je raditi 43,7 posto ispitanika, a sada je taj broj pao na 24 posto. Preokret se dogodio na opciji odlaska u inozemstvo, što je u 2011. bio izbor tek 0,5 posto Hrvata, a sada ih to želi čak 21,1 posto.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Milanovićev “kitchen cabinet” iz-peperminta-zavladao-drzavom-iako-za-njih-nismo-glasali

Siniša Petrović,
poduzetnik Emil Tedeschi,
guverner HNB-a Boris Vujčić,
šef mirovinskog AZ Fonda Dinko Novoselec,
koji je i premijerov vjenčani kum. Da tu nema ministara Zmajlovića i Hajdaša Dončića, Milanovićev “kitchen cabinet” bio bi sveden na razinu vikend-druženja prijatelja i šulkolega.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/decki-iz-peperminta-zavladali-drzavom-iako-za-njih-nismo-glasali-941995 [vecernji.hr]


Milanovićevog je retarda tipa Pale sam na svijetu.Pogledajte sliku pametnome dosta.

ovdje moram premijera ipak malo uzeti u zaštitu, što se stvarno rijetko može dogoditi, mislim da mu novinari namjerno uvijek izvuku najgoru moguću pozu toga dana, ili jednostavno nemaju bolju , a on im ne smije narediti da ga takvog ne stavljaju u medije

Meni je najinteresantnije-tko će reći ovaj je radnik a ovaj nije?
Pa ljudi, sve u državnoj upravi je podređeno politici i vezama uz nju tako da pojam “radnik” postoji samo kao “politički radnik”.
Opet će nesposobni koji su uvijk bili nenadmašni uhljebi istjerati sposobne i radišne, i u upravi će nam ostat samo “otpad” (pardon na izrazu ali je tako) koji se neće moći nigdje izvan korumpirane države moći zaposliti.
Kvalitetu usluge tako smanjene birokracije ne treba posebno opisivati.

Milanovićevog je retarda tipa Pale sam na svijetu.Pogledajte sliku pametnome dosta.

New Report

Close