Usporavanje industrije signal i za rast BDP-a u 4. kvartalu

Autor: Jadranka Dozan , 30. siječanj 2018. u 08:09
Prehrambena industrija lani rasla 5,2%/FOTOLIA

Studeni 2017. je obujmom proizvodnje bio 1,7% slabiji nego godinu prije, a pad u prosincu iznosio je 2,5 posto.

Još potkraj listopada domaća je industrija rastom obujma proizvodnje bila na +2,8 posto u odnosu na godinu ranije, no 2017. je ipak zaključena sa znatno skromnijih 1,9 posto rasta.

Toliki rast na razini godine pokazuju najnoviji kalendarski prilagođeni podaci državnih statističara, s tim da je prema izvornim podacima ostvareni rast bio i nešto manjih 1,4 posto. Rezultat je to usporavanja industrije u posljednjem kvartalu, koje se u studenom očitovalo kroz godišnji pad od 1,7 posto, dok je u prosincu u odnosu na isti mjesec prethodne godine pad (kalendarski prilagođeno) dosegnuo 2,5 posto. 

 

2,4 posto

porasla je lani (kalendarski prilagođeno) proizvodnja prerađivačke industrije

Tri mjeseca s minusom 
Analitičari HGK ističu kako je na prosinački pad u dobroj mjeri  utjecala visoka baza, budući da je prosinac 2016. industrijskom proizvodnjom bio najači još od 2007. Tako je prerađivačka industrija, koja u strukturi industrije čini oko četiri petine, u prosincu 2017. zabilježila pad od 4,2 posto, čime je cjelogodišnji rast usporen na 2,4 posto. S druge strane, dio ekonomskih analitičara reći će kako je na prosinački skor proizvodnje ublažavajuće djelovao rast u djelatnosti opskrbe energijom (u prosincu +7,2%), što pak zbog tople zime nije izgledno za siječanj.

Osim u posljednja dva mjeseca, lani je godišnji pad zabilježen još samo u travnju, a to su ujedno i jedina tri mjeseca godišnjeg pada proizvodnje još od veljače 2015. Promatrano po godinama 2017. je četvrta godina uzastopnog rasta industrije. Ipak,  razina proizvodnje još uvijek je prosječno osam posto niža nego 2008. godine, a kako ističu HGK-ovi analitičari, uz trenutnu dinamiku rasta ona bi se prestigla tek za četiri godine. 

 

Lovrinčević

Rast nam je koncentriran u nekoliko blokova; industrija, agrar i građevina u prosjeku rastu samo 1,5%.

Kaskajući blokovi
Posljednji podaci o padu industrije, ali i općenito slaba dinamika njezina rasta, za Željka Lovrinčevića, znanstvenog savjetnika na Ekonomskom institutu, dio su priče o prilično neujednačenom ekonomskom rastu koji se ne događa po cijelom gospodarstvu nego je koncentriran u nekoliko blokova. Industrija, uz građevinarstvo i poljoprivredu (koja i dalje ne bilježi rast), čini približno trećinu gospodarstva, a u prosjeku ta tri bloka bilježe rast od tek 1,5 posto. Sve u svemu,  najnovije podatke o usporavanju industrije vidi i kao signal blagog usporavanja BDP-a u posljednjem kvartalu 2017., na približno 2,5 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

ZAGREB – Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala za 2,5 posto na godišnjoj razini, drugi mjesec zaredom, i to više nego u studenom, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). [/url]

Tema: Amerika diže kamatu prema 3%, a Hrvatsku 2017. čeka novo zaduženje
Barbosa 16.12.2016 11:55


svi indikatori nam lupaju u plafon i ukazuju da nema mjesta za rast…imamo pad zaposlenosti i pad nezaposlenosti a povećanu potrošnju uz skoro isti prosječni dohodak te nešto niže kamate što čvrsto ukazuje da nam BDP raste upravo kao kolateralni efekat uvezene ekspanzivne politike US i EU


Tema: Komentari trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala
Barbosa 28.7.2017 13:27

čitam izvještaje i uopće mi se gospodarska situacija ne ćini ružičastom, kako god okreneš, no gud, lupamo u plafon a noge do koljena u blatu…sve skupa jedna velika stagnacija uljepšana priljevom novaca iz eu fondova …

New Report

Close