U tri mjeseca državne tvrtke zaradile oko 550 milijuna kuna

Autor: Marina Šunjerga/VL , 04. lipanj 2014. u 09:38
Iza podataka o dobiti kriju se dugovi

Ukupni rezultat državnih tvrtki ne može se promatrati izvan konteksta HEP-a koji nosi više od 95% ukupno ostvarene neto dobiti.

Sudeći prema rezultatima najvećih tvrtki u kojima država ima udjel, performanse javnog sektora jako su se poboljšale. U prvom tromjesečju 13 najvećih kompanija ostvarilo je gotovo 550 milijuna kuna neto dobiti, a to je 37,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Na povoljan rezultat najviše utječe uspjeh Hrvatske elektroprivrede (HEP), koja je sama donijela 547 milijuna kuna neto dobiti. Time je rezultat poslovanja poboljšan za 14 posto u odnosu na 2013.

'Bildanje dobiti' 
Prvim tromjesečjem nastavlja se dobar trend u zaradi zabilježen prošle godine. Ipak, zabrinjava to što brzo rastu zaduženja javnih kompanija koje u bilancama imaju više od 70 milijardi kuna kratkoročnih i dugoročnih obveza, odnosno oko četiri milijarde kuna više nego lani. Vlada će u proračun povući oko 1,8 milijardi kuna dobiti iz kompanija u kojima ima većinski udjel, pa se čini da je "bildanje" neto dobiti posljedica apetita vladajućih za viškom novca u državnim poduzećima. Uzet će, naime, od 60 do 100 posto dobiti iz svih tvrtki u kojima imaju većinski udjel. Među 13 tvrtki u kojima država ima vlasništvo, a ubrojeni su rezultati i Podravke i Petrokemije, pet je gubitaša.

Najveći gubitak bilježi Croatia Airlines s minusom od 82,17 milijuna kuna. Gubitak za avioprijevoznika izvan sezone nije neuobičajen, a i smanjen je u odnosu na godinu ranije, pa se može očekivati da će CA nadoknaditi gubitke u tromjesečjima pojačanih turističkih dolazaka. HŽ Cargo nakon neuspješne privatizacije nastavlja s gubicima, koji su lani dosegnuli 192 milijuna kuna, a nastavljaju i u 2014., u kojoj je akumulirano još 23,3 milijuna kuna. U minusu je i ACI, koji nastavlja lošu 2013., u kojoj je ostvario šest puta manju dobit nego u 2012. Autoceste Rijeka Zagreb potvrđuju da se može poslovati u plusu. Nakon lanjskog debelog plusa bilježe peterostruko bolji rezultat od onog zabilježenog u 2013. s neto dobiti od 72,8 milijuna kuna.

Rastu zaduženja
Ipak, ukupni rezultat državnih tvrtki ne može se promatrati izvan konteksta HEP-a koji nosi više od 95% ukupno ostvarene neto dobiti u prvom tromjesečju. HEP je lani zaradio 1,3 milijardu kuna, što je senzacionalan napredak u odnosu na 2012., u kojoj je na računu ostalo tek 36 milijuna kuna čiste zarade. Valja pohvaliti i Plinacro, koji nije objavio podatke za prvi kvartal, ali u 2013. bilježi 143 milijuna kuna neto dobiti, te Janaf, koji nakon 102 milijuna kuna neto dobiti u 2013. na računu ima još 19 milijuna kuna čiste zarade iz prva tri mjeseca. No, iza dobrih podataka o neto dobiti u bilancama tvrtki kriju se nagomilani dugovi, koji će postati i veći. Najavljuju se ponovno velika zaduženja Hrvatskih autocesta koje moraju po novac jer im na naplatu stiže obveznica koju ne mogu platiti iz poslovanja. 

Rezultati nekih državnih tvrtki

547 mil. kn
HEP je zaradio u prva tri mjeseca i time poboljšao lanjski rezultat za 14 posto

143 mil. kn
Plinacro je ostvario lani, kad su udvostručili zaradu u odnosu na onu iz 2012.

77,8 mil. kn
Autocesta Rijeka Zagreb zaradila je u prvom tromjesečju

19 mil. kn
Janaf je složio na račun nakon što je lani ostvario neto dobit od 102 milijuna kuna

-82,2 mil. kn
izgubio je CA u prvom kvartalu, ali će to nadoknaditi od turista

Komentari (9)
Pogledajte sve


Sve su to LOPOVI!!! KOJI ŽIVE NA GRBAČI SVIH NAS!!! Neka stave tržne cijene pa da vidimo… Po Austriji se tjedan dana voziš za cijenu dionice ZG-RI i to u jednom smjeru… BANDA LOPOVSKA JE SVE TO!!!

viunjetu sam platio 7€ za 10 dana i vozi kuda hoćeš i koliko možeš, ali nema drumskih razbojnika koji su platili mjesto 5-6000€, a lopova ni blizu cesta ni kod izgradnje ni kod korištenja

Sve su to LOPOVI!!! KOJI ŽIVE NA GRBAČI SVIH NAS!!! Neka stave tržne cijene pa da vidimo… Po Austriji se tjedan dana voziš za cijenu dionice ZG-RI i to u jednom smjeru… BANDA LOPOVSKA JE SVE TO!!!

malo su doduše smanjili i krađu , mora se priznati

Točno osi.

Takav porast dobiti bi morao biti detaljno objašnjen. Kako smo ostali uskraćeni za taj dio priče možemo samo vjerovati da je došlo do drastičnog smanjenja investicija pa je dobit porasla. Domaće tržište sigurno nije poraslo a moglo bi se računati da se je i smanjilo radi blage zime.

New Report

Close