U Saboru prisegnuo novi ministar kulture Berislav Šipuš

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2015. u 14:13
Foto: Hina

Imenovanje podržalo 78 zastupnika, 23 ih je bilo protiv, a dvoje suzdržano.

U Saboru je u petak prisegnuo novi ministar kulture Berislav Šipuš, čije je imenovanje podržalo 78 zastupnika, 23 ih je bilo protiv, a dvoje suzdržano.

Glasovanju je prethodila stanka na zahtjev Kluba HDZ-a, nezadovoljnog činjenicom da je premijer Zoran Milanović u četvrtak Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu kratko predstavio kandidata za ministra i odmah napustio sjednicu, ne omogućivši zastupnicima da mu postave pitanja o imenovanju.

Jasen Mesić (HDZ) nezadovoljan je i saborskim Poslovnikom, koji je propisao da se o kandidatima za ministra raspravlja samo na sjednicama nadležnih odbora, ne i na plenarnoj.

"Na Odboru se pojavi premijer, održi kratko slovo dvije minute, predloži kandidata i netragom nestane, tvrdeći pritom da mu mnogo stvari nije poznato ni jasno. Ne možete ga pitati je li znao za nepravilno korištenje kartica zbog kojih je otišla ministrica Andrea Zlatar Violić, a koji se navode i u slučaju Šipuša. I još kad se povede rasprava i traži obrazloženje i odgovornost bilo bivše ministrice, bilo kandidata i ostalih ministara, ne dobijete nikakav odgovor, nego prodiku upućenu prema medijima i napad na nas u politici da to nije moralno", upozorio je Mesić.

Poručio je kako je moralno ukazivati na stvari koje su protuzakonite i nepoštene, a neprimjerenim drži Šipušov istup protiv oporbenih političara, a pogotovo medija.

Još je jednom osudio i ponašanje glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, kojeg je prozvao da "drži moralnu prodiku i ruga se javnosti, počevši od zastupnika koji ne mogu dobiti odgovore na svoja pitanja, do novinara koji ukazuju na nepravilnosti i zbog toga dobiju otkaz". Mesić tvrdi kako problem nije u Radmanu, "nego u gazdi koji ga tamo drži, a to je premijer Milanović koji zna da takvog ravnatelja HRT-a može lako kontrolirati i držati na kratkoj uzici u izbornoj kampanji".

Nezavisni Branko Vukšić smatra da su Ministarstvo kulture s bivšom ministricom trebali napustiti i suradnici koje je birala, među njima i novi ministar Šipuš, koji joj je bio zamjenik.

Podsjetio je da je, zajedno s HDSSB-ovim Dinkom Burićem, još 2012. tražio smjenu bivše ministrice zbog, kako tvrdi, niza nepravilnosti, donošenja lošeg Zakona o HRT-u i neistinite tvrdnje da Europska komisija nije imala prigovora na takav zakon. "Umjesto da je smijeni, premijer joj je dao mogućnost da odstupi s funkcije bez ikakvih posljedica, čak i s hvalospjevom", kazao je.

I Vukšić je osudio Šipušovo prozivanje medija zbog izvještavanja o nepravilnostima u Ministarstvu kulture na koje je ukazala državna revizija. "Jučer smo dobili packe da smo nemoralni, da nismo imali razumijevanja za probleme gospođe Zlatar Violić. Mi za njezine probleme ne znamo, a ako postoje i ako su za javnost, trebali su se u javnosti i iznijeti. Mi nismo liječnički konzilij ni društvo za pripomoć", poručio je Vukšić.

U zaštitu ministrice koja je podnijela ostavku stao je SDSS-ov Milorad Pupovac. "Neka oporba nađe nekog drugog da se junači, nekog manje ranjivog i s puno više putra nego što je gospođa Zlatar Violić", poručio je Pupovac, koji tumači kako Zlatar Violić iza sebe "nije ostavila nikakve izrazito nečasne radnje ili tragove".

"U nekim drugim vremenima se za to i za više od toga nije plaćala nikakva cijena. Ona je svoju cijenu platila i to treba poštivati", kazao je.

I HNS-ov Igor Kolman suglasan je da više ne treba govoriti o Andrei Zlatar Violić koja je "svoj posao obavljala časno i u okolnostima u kojima se nalazila najbolje što je bilo moguće". "Zbog pogreške koja se zaista nije trebala i nije smjela dogoditi, ona je isto tako časno odstupila. I ja se slažem s kolegom Pupovcem da ona zaslužuje barem tu razinu našeg poštovanja da ju sada dalje ne raščlanjujemo i ne rastrgavamo nakon što je časno, korektno i ljudski i profesionalno podnijela ostavku", rekao je Kolman.

Berislava Šipuša nazvao je "vrhunskim stručnjakom, koji je do sada obavljao cijeli niz visoko rangiranih funkcija u kulturi". "Stalno se u Hrvatskoj kunemo u stručnost, u profesionalizam, u visoke standarde stručnosti i profesionalizma. Evo ga, stručnjak, profesionalac visokih standarda. Nije ni važno, ali čak nije ni član stranke. Točno ono što se stalno u Hrvatskoj javnosti traži i kao mantra spominje da treba biti nositelj visokih državnih funkcija, pogotovo u kulturi", zaključio je Kolman.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Čovjek od integriteta i struke, i onda je svizac zamotao čokoladu! Tipični uhljeb vulgaris croaticus!

.

Iako sve govori da je dotični bio umočen kao i bivša ministrica u lopovluk i da su institucije sistema to potvrdile i da se istraga nastavlja čak 78 crvenih drugova u Saboru glasaju “za”, braneći osumnjičenog za lopovluk.

New Report

Close