U prerađivačkoj industriji 3,5 posto manje zaposlenih

Autor: Jadranka Dozan , 19. kolovoz 2019. u 22:00
U djelatnosti prijevoza i skladištenja sada je zaposleno 33,3 tisuće osoba/T. Miletić/PIXSELL

U minusu i trgovina te financijaši, u prijevozu i skladištenju rast čak 5,5%.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u ovogodišnjem je srpnju ukupno je bilo nešto manje od 1,47 milijuna zaposlenih ili oko 18 tisuća više nego mjesec prije.

Pritom ih je u pravnim osobama u radnom odnosu (uključujući i ugovore na određeno vrijeme) bilo 15 tisuća više no u lipnju, dok je u obrtu i slobodnim profesijama zaposlenost povećana za oko tri tisuće (na 211 tisuća).

No, na godišnjoj razini 1,24 milijuna zaposlenih u pravnim osobama znači neznatno smanjenje, s tim da npr. prerađivačka industrija bilježi pad za 3,8% ili oko četiri tisuće zaposlenih u odnosu na lanjski srpanj, a kumulativno u prvih sedam mjeseci -3,5%.

Godišnji pad broja zaposlenih u srpnju bilježi se i u trgovini, i to za 1,6 posto (na 190.528), kao i u financijskom sektoru gdje je u srpnju bilo zaposleno oko dva posto manje nego lani.

Nasuprot tome, najveći postotni porast broja zaposlenih, za 5,5%, ostvaren je u djelatnosti Prijevoza i skladištenja, u kojemu danas radi 33.300 osoba.

U usporedbi s lanjskim srpnjem, pak, u ugostitejsko-turističkim djelatnostima zaposlenih je dva posto više, s tim da je kod usluga smještaja broj zaposlenih povećan za nešto manje od tri tisuće osoba (na 50,5 tisuće), a u ugostiteljstvu za oko 1300 (na 37 tisuća).

U pravnim osobama u sektoru građevinarstva u srpnju je bilo 80.558 zaposlenih ili 1,6% više nego godinu prije, s tim da je u gradnji zgrada povećan za oko 3000, u niskogradnji smanjen za oko dvije, a na specijalnim građevinama ih je čak 3,1 tisuću više no lani.  

Komentirajte prvi

New Report

Close