Sutra počinje javna rasprava o utvrđivanju modela izravnih plaćanja u poljoprivredi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. travanj 2014. u 16:01
Foto: Thinkstock

Napominju kako će se kroz javnu raspravu i konzultacije sa svim dionicima pokušati odabrati najbolji modeli izravnih plaćanja,

Javna rasprava vezana za utvrđivanje hrvatskog modela izravnih plaćanja u okviru reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za razdoblje 2015. do 2020. započet će sutra i trajati do kraja svibnja, najavili su danas iz Ministarstva poljoprivrede.

Napominju kako će se kroz javnu raspravu i konzultacije sa svim dionicima pokušati odabrati najbolji modeli izravnih plaćanja, a rok za donošenje pojedinih ključnih odluka u odabiru nacionalnog modela izravnih plaćanja koje je potrebno prijaviti Europskoj komisiji je 1. kolovoza.

Za proizvodnu 2015., prema prvim grubim projekcijama Ministarstva poljoprivrede, osnovno plaćanje po hektaru moglo bi iznositi 1.400 kuna, potpora za okolišno korisne mjere ili tzv. 'zeleno plaćanje' 420 kuna po hektaru, a za prve hektare 350 kuna (pravo imaju sva gospodarstva za prvih 7 hektara), što znači da bi ukupna potpora mogla iznositi 2.170 kuna po hektaru.

Mladi poljoprivrednici, tj. oni do 40 godina dobili bi još 350 kn/ha, što bi u konačnici značilo ukupno 2.520 kn/ha za 2015. godinu.

Plaćanje za mlade poljoprivrednike, kako su pojasnili u resornom ministarstvu, predviđeno je kako bi se potaknula generacijska obnova u sektoru poljoprivrede.

Naime, u Hrvatskoj je, kako su naveli, samo 8 posto nositelja poljoprivrednih gospodarstava u dobi do 40 godina.

Istodobno je više od 50 posto nositelja poljoprivrednih gospodarstava starije od 60 godina.

Potpora mladim poljoprivrednicima dodjeljuje se u razdoblju od najviše pet godina, a mladi poljoprivrednik je fizička osoba koja nije starija od 40 godina u godini u kojoj prvi put podnosi svoj zahtjev za plaćanjem, i koja po prvi put osniva poljoprivredno gospodarstvo kao nositelj ili je već osnovala poljoprivredno gospodarstvo unatrag pet godina prije podnošenja prvog zahtijeva za osnovnim plaćanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close