Škverovi strše padom, duhanci rastom proizvodnje

Autor: Jadranka Dozan , 01. listopad 2018. u 08:20
Brodogradilišta slabije poslovala/D. Marušić/PIXSELL

Potresi u brodogradnji statistički su odraz u kolovozu dobili u godišnjem padu proizvodnje tzv. ostalih prijevoznih sredstava od čak 50%, dok je osmomjesečni skor -37%. Isti postotak, ali rasta, bilježi duhanska industrija.

Još jedan mjesec s godišnjim padom obujma proizvodnje samo je zacementirao stagnantna obilježja domaće industrije u ovoj godini.

Prema državnim statističarima, u odnosu na lani (i) u kolovozu je obujam proizvodnje blago pao, a s jedan posto kolovoskog minusa te približno istim ostvarenjem u srpnju, poništen je i neznatan plus industrijskog prvog polugodišta (u prvih šest mjeseci +0,4%).  Od glavnih grupacija tome je ponajprije kumovao 10-postotni pad kapitalnih proizvoda (u kolovozu -13,5%).

Rezultatu te kategorije, kao i ukupne prerađivačke industrije, koja u ukupnoj čini gotovo 80%, pridonijeli su i potresi u brodogradnji. Oni su statistički odraz u kolovozu dobili u godišnjem padu proizvodnje tzv. ostalih prijevoznih sredstava od čak 50%. Kako je približno toliki pad zabilježen i u srpnju, i kumulativno je u toj djelatnosti u 2018. proizvodnja pala golemih 37%. Sindrom nerestrukturiranih sustava (npr. Petrokemije) vidljiv je i u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda čiji obujam je ove godine gotovo 12% manji nego lani.

Dvoznamenkast pad bilježi i proizvodnja strojeva i uređaja, gotovo 11% manje nego lani. Prehrambena industrija, koja u ukupnoj čini 15-ak posto, u kolovozu je također imala pad (oko 2%), ali kumulativno hrana ipak i 2018. bilježi rast, i to 2,2%. Najviše je pak odskočila duhanska proizvodnja s 5,5% rasta u kolovozu i čak 37% u osam mjeseci.

Dobre stope

Lijekovi 11%, metal 16%…   

Uz duhanske proizvode, u prerađivačkoj industriji farmaceutska nastavlja s dobrim rastom – po izvornim podacima 4,4% u kolovozu i 11% u prvih 8 mjeseci (kalendarski prilagođeno 9,2 i 10,3%). Dvoznamenkastih 15% rasta ove godine imaju i proizvodi od gume i plastike (u kolovozu +10%), a isto vrijedi i za proizvodnju metala s 16% rasta 2018.

Komentirajte prvi

New Report

Close