Raste stopa ugovorenosti europskih projekata i isplate sredstava iz EU

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2012. u 11:56
PIX

Zbog potreba administrativnih poslova oko pretpristupnih programa pomoći, Vlada je u listopadu zaposlila novih 232 djelatnika.

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o dva izvješća o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije za razdoblje od 1. srpnja prošle do 30. lipnja ove godine. Zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz uvodno je rekao kako se u prvoj polovici ove godine, za razliku od druge polovice 2011., bilježi porast stope ugovorenosti europskih projekata, kao i isplate sredstava iz EU.

Prvo izvješće, ono od 1. srpnja do 31. prosinca 2011., govori kako je stopa ugovorenosti za programe EU iznosila 37,8 posto (od ukupno 668 milijuna eura koliko je bilo na raspolaganju). U komponenti 3A za područje prometa iz programa IPA stopa ugovorenosti iznosila je tek 16 posto, odnosno za samo 15 milijuna eura vrijedne projekte, dok je u komponenti 3B u području zaštite okolišta stopa ugovorenosti bila 57 posto (54,9 milijuna eura).

Najlošija situacija zabilježena je u programu IPARD, gdje je stopa ugovorenosti ukupno iznosila 15 posto, a zbog neiskorištenosti je u proračun EU vraćeno čak 39 milijuna eura. "Sukus za drugih šest mjeseci 2011. godine je relativno niska stopa ugovorenosti od 37 posto i relativno visok opoziv sredstava koji je vraćen u proračun EU od 39 milijuna eura", poručio je Puljiz.

Istaknuo je kako se u prvih šest mjeseci ove godine bilježi pomak – stopa ugovorenosti s danom 30. lipnja 2012. iznosila je 50,2 posto ili 12,4 posto više nego u prethodnom izvještajnom razdoblju, dok najnoviji podaci s danom 16. studenoga govore o stopi od 59 posto.

Stopa isplate sredstava iz EU je s 18,9 posto, koliko je iznosila zadnji dan prošle godine, sredinom ove godine porasla na 30 posto u odnosu na dodijeljena sredstva, a najviše se odnosila na program IPA 2009 gdje se kretala više od 90 posto – stopa ugovorenosti u komponenti 3A za područje prometa porasla je s 16 na 40 posto.

Najveći uspjeh zabilježen je u programu IPARD – stopa ugovorenosti bila je 32,1 posto što je gotovo dvostruko više nego u prethodnom razdoblju, a do kraja godine Puljiz očekuje da će porasti na 40 posto, te da će u ovoj godini biti i barem dvostruko manje opozvanih sredstava.

Napomenuo je i kako je, zbog potreba administrativnih poslova oko pretpristupnih programa pomoći, Vlada u listopadu zaposlila novih 232 djelatnika, a očekuje da će, posebno zbog priprema za strukturne fondove nakon ulaska Hrvatske u EU, biti i novog zapošljavanja.

Puljiz se pohvalio podatkom da je od početka IPA programa, zbog nepravilnosti, u proračun EU vraćeno tek 0,13 dodijeljenih sredstava. U tijeku je rasprava saborskih klubova.

Komentirajte prvi

New Report

Close