Proizvodnja pala za 4,1%

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2013. u 21:59
Loše i nakon ulaska u EU/PIX

Pad industrijske proizvodnje vjerojatno će se nastaviti tijekom godine zbog slabe domaće i inozemne potražnje, smatra Šantić.

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači neočekivano pala za 4,1 posto na godišnjoj razini, dok je u odnosu na siječanj oslabjela za tri posto.

U siječnju je, naime, industrijska proizvodnja bila neočekivano porasla za 3,4 posto, što je bio prvi rast od kolovoza 2012. godine, dok je oštar pad u veljači anulirao taj rast, pa je u prva dva mjeseca ove godine industrijska proizvodnja ukupno pala za 0,5 posto. "Rast industrijske proizvodnje u siječnju ipak je bio samo jednokratni događaj. Podatak za veljaču potvrdio je da to nije bio početak pozitivnih trendova za domaću industriju", rekao je za Hinu Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG Splitske banke. "Pad industrijske proizvodnje vjerojatno će se nastaviti tijekom godine zbog slabe domaće i inozemne potražnje, te pod utjecajem restrukturiranja domaće industrije, što će biti dodatno naglašeno zbog pristupanja Hrvatske EU", ocjenjuje Šantić.

Zbog pristupanja Europskoj uniji može se, smatra Šantić, očekivati gubitak dijela proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta. "Također, dio proizvodnje mogao bi biti prebačen u zemlje u okruženju radi zadržavanja povlaštenoga trgovinskog statusa u toj regiji i nižih troškova proizvodnje", zaključuje Šantić, koji u cijeloj ovoj godini očekuje pad industrijske proizvodnje za 2,5 posto, nakon što je lani potonula 5,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close