Proizvodnja maslina skočila 220 posto

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2016. u 11:04
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Najnovije izvješće Državnog zavoda za statistiku pokazuje da je u lanjskoj godini smanjena proizvodnja svih važnijih vrsta voća i povrća.

Da tvornica pod vedrim nebom u Hrvatskoj još uvijek najviše ovisi o vremenskim (ne)prilikama, pri čemu ne treba zanemariti ni (ne)sigurnost otkupa, visoku cijenu repromaterijala i manjkave agrotehničke mjere, dokaz je i najnovije izvješće Državnog zavoda za statistiku po kojemu je u lanjskoj godini smanjena proizvodnja svih važnijih vrsta voća i povrća.

U odnosu na 2014. lubenica smo, naime, proizveli 15,9 tisuća tona ili 38% manje, graha za svježe zrno i mahuna 1,7 tisuća tona ili 34% manje, dinja 10% manje, graška za svježe zrno i mahune 9%, luka i češnjaka 4%, oraha 51%, mandarinki 45%, višanja 45%, jabuka 1% manje. S druge strane proizvodnja rajčica lani je bila veća 85%, sa 22.818 na 42.186 tona u odnosu na godinu ranije, dok smo maslina, primjerice, proizveli 220% više – čak 28,267 tona u odnosu na preklanjskih 8840 tona.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close