Prijavili Grad Karlovac, prijeti mu kazna do pola milijuna kuna

Autor: Agencija VLM , 13. siječanj 2013. u 11:00
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zakonom predviđeno i kažnjavanje odgovorne osobe novčanom kaznom do 25.000 kuna.

Protiv Grada Karlovca podnijet je optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Karlovcu jer nije uklonio divlje deponije sa svog zemljišta u četvrti Gaza, gdje se nekada nalazilo prognaničko naselje. Građani su prijavili dovoz miješanog građevinskog otpada inspekciji zaštite okoliša, ali su se i obratili gradskom vijećniku Miroslavu Deliću (SDP).

Tako su rekli šefovi

– Kamioni tvrtke Građevinska mehanizacija i autoprijevoz u kolovozu su dovozili na otpad nastao adaptacijom pogona tvrtke HS produkt. Otpad su dovozili i kamioni tvrtke Kolos iz Duge Rese, a tijekom listopada još desetak kamiona zemljanog otpada je doveženo. Taj je otpad nastao tijekom izvođenja radova tvrtke Arkada u ulici kod vojarne Luščić. Pitao sam jednog radnika zašto tu vozi, odgovorio mi je da su mu šefovi tako naredili – tvrdi Delić i dodaje da je Čistoća započela s odvozom otpada u prosincu 2012. godine.

Delić, koji živi na Gazi i nekoć je bio predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gaza, brojao je kamione i zapisivao registracijske oznake. Svima prozvanima poslali smo upite elektronskom poštom s molbom da se očituju. Inspekcija je ljetos provela nadzor po molbi jednog od građana i zatekla je oko dvije stotine kubnih metara miješanog građevinskog otpada.

– On potječe od rušenja objekata, a otpad je odložen na dvije lokacije koje su međusobno udaljene oko 50 metara duž asfaltirane prometnice. Tijekom nadzora nisu zatečene osobe koje odlažu otpad i nije bilo moguće utvrditi počinitelja – izvijestila je Delića inspektorica zaštite okoliša Dubravka Janeković.

Otpad još nije uklonjen

Gradu je naloženo da sanira divlja odlagališta otpada, a prekršajnu prijavu je zaradio jer to nije učinio. Ta je obveza prenesena na Karlovačku županiju, koja je to trebala učiniti na račun Grada. No, otpad je i dalje tamo, mada Delić kaže da je gradska tvrtka Čistoća počela čistiti teren u prosincu. Zakon o otpadu predviđa novčanu kaznu u iznosu od 100.000 do 500.000 kuna za jedinicu lokalne samouprave, ako ne osigura uklanjanje otpada kojeg je nepoznati počinitelj odložio. Kazna za odgovorne osobe, u ovom slučaju gradonačelnika Damira Jelića ili nekog od njegovih zamjenika, jest od 15.000 do 25.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close