Polarizacija sve očitija, topi se prednost HDZ-a nad SDP-om

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2015. u 11:25
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

traživanje pokazuje trend visoke razine mobilizacije biračkog tijela dviju glavnih političkih stranaka (HDZ i SDP), ali i sve očitije polarizacije u društvu.

Samo HDZ i SDP bi prošli izborni prag, da su početkom rujna održani parlamentarni izbori, stoji u redovitom mjesečnom istraživanju Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u razdoblju između 31. kolovoza i 3. rujna

Istraživanje pokazuje trend visoke razine mobilizacije biračkog tijela dviju glavnih političkih stranaka (HDZ i SDP), ali i sve očitije polarizacije u društvu, piše N1.

Prema istraživanju, HDZ bi dobio 31,1 posto glasova dok bi s druge strane, stožerna stranka sadašnje vladajuće koalicije – SDP, uknjižio 29 posto glasova.

Tako je u posljednjih mjesec dana HDZ ostao gotovo na istoj razini podrške, dok je podrška SDP-u porasla.

Ovaj vidljivi rast izbora SDP-a (ali i lijeve koalicije) mogao bi biti posljedica najavljenih odluka u slučaju franak, ali i objavljenih pozitivnih ekonomskih pokazatelja, a sve to u kontekstu držanja Vlade u situaciji oko arbitraže kao i način obilježavanje obljetnice Oluje.

Prema najnovijem istraživanju, sada se i ORaH i Živi zid nalaze ispod izbornog praga. ORaH je treći na ljestvici stranačkih preferencija s izborom od 4,6 posto, dok je Živi zid s izborom od 4,4 posto na četvrtom mjestu.

Slijede dvije stranke s izbornom podrškom od 2,6: HSS i Most nezavisnih lista. HNS je sedmi s izborom od 2 posto, dok su ostale stranke s izborom ispod 2 posto: HDSSB (1,6%), Naprijed Hrvatska (1,5%), Stranka Milana Bandića (1,2%), IDS (1,0%), Hrvatski laburisti (0,7%), HSU, HSLS, HSP, HSP AS i NS Reformisti (svi po 0,6%) i HKS (0,4%). Sve ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,3 posto. Zabilježeno je i 13,1 posto neodlučnih.

Na ljestvici s preferencijama koalicija, stranke okupljene oko HDZ-a su u vodstvu ispred aktualne vladajuće lijevo-liberalne koalicije s napomenom da se ta prednost smanjila u posljednjih pet mjeseci. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-HRAST-BUZ-HDS-ZDS bilježi izbor od 32,8 posto, dok je koalicija koju okuplja SDP (SDP-HNS-IDS-HSU-Laburisti-AHSS-ZS) s izborom od 31,1 posto na drugom mjestu.

Na ovoj ljestvici dalje slijede stranačka lista Oraha na trećem mjestu s 4,4% izbora, dok je lista Živog zida četvrta s 4,0 podrške. Slijedi Most nezavisnih lista s 3,4 posto, dok je u prvom mjesečnom mjerenju od potpisivanja sporazuma koalicija Naprijed Hrvatska-Reformisti zabilježila izbor od 2,5 posto. Slijede liste HDSSB-a s 2,2 posto i Stranka Milana Bandića 365 dana s 1,8%, te nova koalicija HSP-HKS s izborom od 1,3 posto. Ostale liste bilježe skupni izbor od 1,8 posto, uz 14,6 posto neodlučnih.

Milanović i na ljestvici najboljih i najgorih političara

Na vrhu ljestvice najpozitivnijih hrvatskih političara je hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović s izborom od 29,2 posto. Predsjednik Sabora, Josip Leko učvrstio se na drugom mjestu, sada s izborom od 10,6 posto.

Zoran Milanović je i dalje treći sa 7,5 posto izbora, a slijedi njegov nekadašnji stranački kolega Ivo Josipović s izborom od 5 posto. Boris Lalovac je peti s 4,9 posto, a slijede Mirela Holy s 4,5 posto, Tomislav Karamarko 3,2 posto, Tonino Picula i Milan Bandić s po 2,6 posto i Božo Petrov 1,8 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka što je jedan od pokazatelja političke polarizacije u zemlji: Tomislav Karamarko (32,9%) i Zoran Milanović (28,2%).

Neuobičajeno visoka potpora radu Vlade

Vlada RH je u ovom mjesecu, a na valu odluka i događaja u posljednjih mjesec dana, zadržala prošlomjesečnu neuobičajeno visoku razinu potpore za svoj rad – 41 posto. Vladinu politiku ne podržava 45,1 posto građana, uz sadašnjih 13,8 posto neodlučnih.

Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 2,49. Ovo je ujedno rujan s najvišom ocjenom u četiri godine mandata. Predsjednica republike je za svoj rad dobila vrlo čvrstu trojku, odnosno 3,46. Najviše je predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, jednako kao i u slučaju Vlade RH, zadržalo je visoku ocjenu za svoj rad iz prethodnog mjeseca i to na valu sazivanja izvanredne sjednice i donošenja odluke o raskidanju Sporazuma o arbitraži, te je zabilježena ocjena od 2,42.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Tko plaća te ankete ?

Vraća li se ovim putem dug SDP-u jer su agencije bile preplaćene u predsjedničkoj kampanji,
jedno je od pitanja koje bi se postavilo na sučeljavanju

…najnovije istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus prema kojoj se SDP sve više približava HDZ-u.

… komunikacijski stručnjak smatra da je istraživanje pokazalo niz nelogičnosti.

“Ako su Ipsos i Promocija neke bliske agencije, ako se godinama usuglašavaju,
ako godinama manipuliraju rezultatima,
ako godinama donose krive procjene,
onda njihova istraživanja ne treba uzimati za ozbiljno”
, stav je … o najnovijem istraživanju

http://direktno.hr/en/2014/direkt/24123/Tko-zapravo-pla%C4%87a-ankete-Bosak-tra%C5%BEi-su%C4%8Deljavanje-s-vlasnicima-agencija.htm

maiam-opet si dreka jela? Pobjedit će druga frakcija iste partije! Nažalost sadašnju frakciju na vlasti bi trebalo pozatvarat na 100 godina da više ne čine štetu nad štetama!

Pero7…kad HDZ izgubi na izborima, imat ćete besplatnu psihološku pomoć….
naći ćemo stručnjake, da Vas zbrinu…

Tko još vjeruje ipsosu i crodemoskopu , pa ti su griješili skoro u svemu do sada . Ali bitno da se putem "glavnih" medija maltrtira i obmanjuje naivni hrvatski puk. Kako je moguće da Josip Leko ( sporogovoreći ,komunistički mudrac) imao 10%, ili recimo predsjednica 29% a bivši yusipović u svom mandatu oko 80% a bogami ponekad i 110% ???!! Ili slučaj pobjeda Hdz-a u dosadašnjih nekoliko izbora(EU , lokalnih…) a Tomislav Karamarko najnepopularniji(gotovo omražen) zadnjih dvije, tri godine ?? Itd. itd….

Kako tko vjeruje ?

Pa vjeruje Kukuriku koalicija.

New Report

Close